Turecko chce používať ruský protivzdušný systém

NETKY.SK • 21 December 2018, 09:36 • 2 min
Turecko chce používať ruský protivzdušný systém

ANKARA - Turecko bude používať ruský systém protivzdušnej obrany S-400 nezávisle na systémoch NATO tak, aby nebol ohrozený plánovaný nákup stíhacích lietadlách F-35 od USA. Informovala dnes o tom informovala agentúra RIA Novosti na základe zdroja z prostredia tureckého ministerstva obrany.

slovakia

left justify in out

V rámci dvojstranných rokovaní bolo americkej strane povedané, že S-400 budú používané nezávisle od systémov NATO tak, aby neboli ohrozené stíhačky F-35 a nedošlo k úniku s nimi spojených tajných informácií. Podľa zmluvy z roku 2017 by Turecko malo od Ruska kúpiť štyri batérie S-400 v hodnote 2,5 miliardy dolárov. Daný kontrakt však vyvolal ostrú reakciu Spojených štátov, ktoré v súvislosti s ním pohrozili Ankare, že jej nedodajú stíhacie lietadlá F-35.

 

 

S-400 Triumf je najmodernejším ruským raketovým systémom protivzdušnej obrany - v prevádzke je od roku 2007. Je určený na ničenie všetkých typov moderných a perspektívnych vzdušných útočných prostriedkov a schopný zasiahnuť aerodynamické ciele do vzdialenosti 400 kilometrov, taktiež taktické balistické ciele letiace rýchlosťou 4,8 km/s do vzdialenosti 60 kilometrov, a to vo výške niekoľkých metrov až niekoľkých desiatok kilometrov.

Lockheed Martin F-35 Lightning II sú jednomotorové, viacúčelové stíhacie lietadlá piatej generácie s technológiou stealth. Určené sú na vykonávanie pozemných útokov, prieskumu a vzdušných obranných misií.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

S-400

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies