Turecko chce podporiť cestovný ruch, pomôcť má potápanie lietadiel

NETKY.SK • 11 Jún 2016, 13:54 • 2 min
Turecko chce podporiť cestovný ruch, pomôcť má potápanie lietadiel

ANKARA - V dôsledku teroristických útokov a ruských sankcií zažíva turecký cestovný ruch nepriaznivý rok a turecké úrady hľadajú spôsoby, ako tento stav zmeniť.

slovakia

left justify in out

Predstavitelia jedného z najpopulárnejších letovísk na pobreží Egejského mora Kusadasi v provincii Aydin sa rozhodli podporiť potápačskú turistiku, a za týmto účelom pred niekoľkými dňami nechali pri pobreží potopiť osobné lietadlo Airbus A300. S odvolaním sa na turecký denník Daily Sabah o tom informoval spravodajský portál Sputnik.

 

Podľa tureckého denníka 54 metrov dlhé lietadlo s rozpätím krídiel 44 metrov bude najväčším umelým útesom na svete. Zástupcovia provincie kúpili 36-ročný stroj od súkromnej leteckej spoločnosti za 93.000 USD (82.272 eur). Tímu profesionálnych potápačov trvalo viac ako dve hodiny, než lietadlo pred zrakmi stoviek zvedavcov dostali na dno.

 

"Naším cieľom je urobiť z Kusadasi centrum potápačskej turistiky," povedal starosta mesta Aydin v rovnomennej provincii Ozlem Cercioglu. Úrady dúfajú, že lietadlo pritiahne do letoviska väčší počet turistov a čiastočne vykompenzuje straty, ktoré cestovný ruch zaznamenal od začiatku tohto roka.

 

Podľa tureckého ministerstva pre kultúru a cestovný ruch za ostatné štyri mesiace klesol počet zahraničných turistov v Turecku medziročne o 16 %. Čo sa týka ruských turistov, ktorí v minulosti tvorili početnú klientelu tureckých letovísk, ich počet klesol za 1. kvartál tohto roka oproti rovnakému obdobiu 2015 takmer o 70 %.

 

V Turecku potopili v blízkosti letovísk s cieľom podporiť cestovný ruch už tri lietadlá, jedno aj pri pobreží Antalye. A300 je však z nich bezkonkurenčne najväčšie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies