Turecko čelí tento rok rekordnému odlevu investícií

NETKY.SK • 7 December 2015, 16:58 • 2 min
Turecko čelí tento rok rekordnému odlevu investícií

ANKARA - Turecko čelí tento rok rekordnému odlevu investícií. Zahraniční investori sa zbavujú tureckých aktív, predávajú akcie aj cenné papiere. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

slovakia

left justify in out

Zahraniční investori už tento rok stiahli z Turecka 7,6 miliardy USD (7,03 miliardy eur), vrátane 1,4 miliardy USD, ktoré odtiekli z krajiny len minulý mesiac.

A odlev peňazí sa ešte zrýchlil po tom, ako Moskva zaviedla sankcie proti Turecku za zostrelenie ruského vojenského lietadla.

 

Tieto sankcie spolku s konfliktom v susednej Sýrii ohrozujú tureckú ekonomiku, preto možno očakávať ďalšie výpredaje tureckých aktív a tiež oslabenie tureckej líry, ktorej hrozí najstrmší pokles od roku 2008.

 

Navyše, Turecko má momentálne vysoký deficit bežného účtu platobnej bilancie v pomere k výkonu ekonomiky. Trhy majú tiež obavy, že víťaz novembrových volieb, proislamská Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP), ktorú založil prezident Recep Tayyip Erdogan, bude vyvíjať tlak na centrálnu banku, aby znížila úroky.

 

A vysoká úroveň externého dlhu robí Turecko zraniteľným, čo sa týka správania investorov, najmä ak americká centrálna banka Fed zvýši úrokové sadzby, prvýkrát od roku 2008.

(1 EUR = 1,0809 USD)

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies