Turecko by malo byť po voľbách stabilné a pluralitné, myslí si Merkelová

NETKY.SK • 26 Jún 2018, 06:10 • 2 min
Turecko by malo byť po voľbách stabilné a pluralitné, myslí si Merkelová

BERLÍN - Nemecká kancelárka Angela Merkelová zablahoželala v pondelok tureckému prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi k víťazstvu vo voľbách a vyjadrila záujem spolupracovať s Tureckom ako "stabilnou a pluralitnou" krajinou.

slovakia

left justify in out

Nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas zase vyzval Erdogana, aby v Turecku čo najskôr zrušil výnimočný stav.

 

Merkelová poukázala na dlhoročné priateľstvo medzi Tureckom a Nemeckom a blízke osobné vzťahy medzi ich občanmi. Pripomenula tiež skutočnosť, že obe krajiny zasiahol v podstatnej miere prílev utečencov z Blízkeho východu, pričom Ankara prejavila veľkú zodpovednosť.

 

Podľa Merkelovej, ktorej vzťahy s Erdoganom boli v uplynulých rokoch problematické, chce byť Nemecko "partnerom stabilného a pluralitného Turecka, v ktorom budú posilnené demokratická participácia a zachovávanie poriadku právneho štátu". Šéf nemeckej diplomacie zase popri zasadnutí Rady EÚ v Luxemburgu uviedol, že vzťahy Ankary s Nemeckom, ale aj zvyškom Európy by mohlo zlepšiť zrušenie výnimočného stavu, vyhláseného v Turecku po zmarenom pokuse o prevrat z júla 2016.

 

Na základe zatiaľ neoficiálnych výsledkov nedeľňajších prezidentských a parlamentných volieb v Turecku bol Erdogan opätovne zvolený za prezidenta už v prvom kole, zatiaľ čo absolútnu väčšinu v parlamente získala jeho koalícia.

 

Tureckí občania žijúci v Nemecku predstavovali najväčšiu skupinu spomedzi voličov registrovaných mimo Turecka. Z celkového počtu 1,44 milióna oprávnených voličov v Nemecku využilo hlasovanie v predstihu 49,7 percenta. Z predbežných výsledkov vyplýva, že Erdogan získal vyššie percento hlasov v prezidentských voľbách v rámci tureckej komunity v Nemecku než v rámci samotného Turecka.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies