Turecko a USA začnú s výcvikom a vyzbrojovaním sýrskych povstalcov 9. mája

NETKY.SK • 2 Máj 2015, 16:25 • 2 min
Turecko a USA začnú s výcvikom a vyzbrojovaním sýrskych povstalcov 9. mája

ISTANBUL - Najnovší americký plán na výcvik a vyzbrojenie sýrskych opozičných síl sa začne realizovať v Turecku 9. mája. Tureckým novinám to povedal turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Cavusoglu.

slovakia

left justify in out

Očakáva sa, že tento program by vycvičil a vyzbrojil celkove vyše 15.000 vojakov. Jeho realizácia však mešká pre nejasnosti, napríklad či vôbec alebo akým spôsobom by USA prišli týmto silám na pomoc na bojisku. Povstalecký veliteľ minulý mesiac povedal agentúre Reuters, že očakáva, že sa výcvik začne v júli.

 

Turecký šéf diplomacie v piatok povedal denníku Sabah, že USA a Turecko sa zhodujú v názore, že Sýria musí byť bez prezidenta Bašára Asada.

 

"Nie je to žiadny politický ani iný problém. Najskôr prejde výcvikom 300 ľudí, ktorých bude nasledovať ďalších 300 až napokon ku koncu roka dosiahne celkový počet vycvičených a vyzbrojených 2000," povedal.

 

Povstalecké skupiny už dostávajú zbrane a výcvik v rámci programu vedeného CIA, ktorý Washington verejne nepriznal. Nový program pobeží pod vedením ministerstva obrany.

 

Koncom marca Cavusoglu zdôvodnil "drobné meškanie" programu tým, že sú "USA (tak) ďaleko".

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona