Turecko a USA sa dohodli na spoločnej vzdušnej podpore sýrskych povstalcov

NETKY.SK • 25 Máj 2015, 16:46 • 2 min
Turecko a USA sa dohodli na spoločnej vzdušnej podpore sýrskych povstalcov

ANKARA - Turecko a Spojené štáty sa "v princípe" dohodli na poskytovaní vzdušnej podpory umierneným sýrskym povstalcom, ktorých vycvičia na boj proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS). Potvrdil to turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Cavusoglu, ktorého dnes citovala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Turecko a Spojené štáty sa vo februári tohto roka dohodli na poskytovaní výcviku a zbraní umierneným sýrskym povstalcom v rámci amerického programu v hodnote 500 miliónov amerických dolárov (približne 448 miliónov eur).

Predstavitelia Spojených štátov tvrdia, že cieľom amerického armádneho programu je poskytnúť v priebehu troch rokov výcvik zhruba 5000 Sýrčanom ročne. K výcviku má pritom dochádzať nielen na vojenskej základni v tureckom meste Kirsehir, ale aj v Saudskej Arábii či Katare.

 

Turecko a USA sa teraz zhodli na tom, že povstalci, ktorý absolvujú výcvik, budú po opätovnom vstupe na sýrske územie potrebovať vzdušnú ochranu.

 

"Musia byť podporovaní zo vzduchu. Pokiaľ ich nechránite alebo im neposkytujete vzdušnú ochranu, aký to má zmysel?," uviedol dnes turecký denník Sabah s odvolaním sa na vyjadrenia tureckého šéfa rezortu diplomacie.

Cavusoglu však nekonkretizoval, akú podobu by mala mať takáto vzdušná podpora.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona