Turecko a Rusko vedú po zostrelení ruského lietadla slovnú vojnu

NETKY.SK • 26 November 2015, 14:47 • 2 min
Turecko a Rusko vedú po zostrelení ruského lietadla slovnú vojnu

ANKARA - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes slovne zaútočil na Rusko, keď ho obvinil, že zneužíva svoj boj proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS) v Sýrii ako zámienku na útoky voči opozičným skupinám v snahe posilniť pozíciu sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

slovakia

left justify in out

Bez toho, že by sa zmienil o Rusku, Erdogan tiež vyzval na predloženie dôkazov o tom, že Turecko nakupuje ropu a plyn od IS, pričom podobné tvrdenia označil za hanebné.

 

S tvrdením, že tureckí vládni úradníci profitujú z predaja ropy od IS, prišiel v stredu ruský premiér Dmitrij Medvedev. Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov zasa vyhlásil, že nie je žiadnym tajomstvom, že teroristi používajú turecké územie na prípravu útokov v Sýrii i v iných štátoch.

 

"Hanba vám. Je jasné, kde Turecko nakupuje ropu a plyn. Tí, ktorí tvrdia, že ho kupujeme od Dáišu (IS), to musia dokázať. Nikto nesmie ohovárať túto krajinu," vyhlásil Erdogan. Dodal, že "ak hľadáte zdroj zbraní a finančných prostriedkov Dáišu, prvé miesto, kde ho treba hľadať, je režim Asada a štátov, ktoré sú po jeho boku", čím mal zjavne na mysli aj Rusko.

 

Najnovšie napätie vo vzťahoch medzi Tureckom a Ruskom spôsobil incident z utorka, keď turecká stíhačka F-16 v pohraničí medzi Sýriou a Tureckom zostrelila ruský stíhací bombardér Su-24, ktorý bol na misii na podporu pozemných operácií sýrskej armády voči protivládnym povstalcom.

 

Erdogan dnes toto konanie tureckej hliadkujúcej stíhačky označil za "automatickú reakciu" v súlade s pokynmi, ktoré vojaci dostali od svojich nadriadených. Uviedol, že Turecko pri utorkovom zostrelení lietadla necielilo na Rusko, ale súčasne vyhlásil, že ak by jeho krajina čelila "rovnakému narušeniu (svojho vzdušného priestoru) dnes, odpovedala by rovnako".

 

Pravidlá tureckej armády sú osobitnou kapitolou nezhôd s Ruskom ohľadom politiky v Sýrii, spresnil Erdogan, ktorý avizoval, že Ankara bude pokračovať v podpore umiernených povstalcov v Sýrii a ozbrojencov z tamojšej turkménskej menšiny, ktorí bojujú proti vláde a armáde Asada. Toho zasa podporuje Rusko, ktoré koncom septembra vyslalo do Sýrie lietadlá, aby náletmi na pozície protivládnych povstalcov pomáhali sýrskej armáde dobyť stratené územia.

Erdoganove vyjadrenia boli zrejme aj reakciou na dnešné výroky ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý vyhlásil, že niektoré krajiny získavajú milióny a miliardy dolárov za podporu IS a jeho obchodovania s ropou a ľuďmi.

 

"Teroristov, ich ilegálne obchodovanie s ropou, ľuďmi, drogami, umeleckými dielami, zbraňami nielen kryli a kryjú, ale ktosi na tom aj stále zarába, milióny a miliardy dolárov," vyhlásil dnes Putin na slávnostnom prijatí nových veľvyslancov v Rusku.

 

Dodal, že akékoľvek pokusy "ospravedlniť" akcie teroristov a podporovať ich by mali byť považované za spoluvinu.

 

V súvislosti s utorkovým incidentom dnes Putin kritizoval, že Ankara Moskve ešte stále neposkytla náležité vysvetlenie, neponúkla náhradu škody ani prísľub o potrestaní vinníkov. Putin znova zopakoval, že zostrelenie ruského bombardéra bolo porušením medzinárodného práva a "protirečí zdravému rozumu". Vyhlásil, že ruský stroj bol zostrelený nad sýrskym územím.

 

Podľa agentúry Reuters dnes Putin vyhlásil, že z pohľadu Moskvy sa zdá, akoby sa Ankara zámerne snažila zaviesť vzťahy s Ruskom do slepej uličky. Znovu zdôraznil, že zostrelenie Su-24 bolo ranou do chrbta "od tých, ktorých sme považovali za partnerov v boji s terorizmom". Súčasne vyjadril nádej na skorý vznik "širokej protiteroristickej koalície, ktorá bude pôsobiť ako jednotná sila a podporí snahy Ruska" v boji s terorizmom.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies