Turecko a Irak plánujú spoločnú ofenzívu proti kurdským povstalcom

NETKY.SK • 8 Marec 2018, 20:07 • 2 min
Turecko a Irak plánujú spoločnú ofenzívu proti kurdským povstalcom

ANKARA - Turecko a Irak by mohli viesť spoločnú vojenskú operáciu proti kurdským povstalcom v Iraku. Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu to podľa agentúry AP povedal novinárom vo Viedni, kde sa vo štvrtok stretol s rakúskou rezortnou partnerkou Karin Kneisslovou.

slovakia

left justify in out

Ako uviedol Čavušoglu na spoločnej tlačovej konferencii s Kneisslovou, uvedená operácia by sa mohla začať po nadchádzajúcich parlamentných voľbách v Iraku, naplánovaných na 12. mája. 

 

Turecké sily často vedú cezhraničné operácie v severnom Iraku, pri ktorých sa zameriavajú na základne militantov zakázanej Strany kurdských pracujúcich (PKK), bojujúcej za väčšiu autonómiu v Turecku.

 

Plán spoločnej operácie nasleduje po opätovnom zblížení medzi Ankarou a Bagdadom, ktoré vychádza zo silného odporu oboch vlád proti spornému referendu o nezávislosti irackého Kurdistanu z 25. septembra 2017.

 

Turecko v súčasnosti pokračuje v cezhraničnej operácii na území Sýrie, odkiaľ sa snaží vytlačiť kurdských bojovníkov, ktorých označuje za predĺženú ruku PKK.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona