Turecko a Grécko majú odlišný pohľad na sankcie zo strany EÚ

NETKY.SK • 2 Október 2020, 14:08 • 2 min
Turecko a Grécko majú odlišný pohľad na sankcie zo strany EÚ

ANKARA/ATÉNY - Turecko v piatok odmietlo rozhodnutie Európskej únie o uvalení sankcií naň v prípade, že neprestane s "provokáciou a nátlakom" na Grécko v súvislosti so sporom o zdroje nerastných surovín a námorné hranice v Stredozemnom mori.

slovakia

left justify in out

Odkaz pre EÚ

Turecké ministerstvo zahraničných vecí zároveň možnosť riešenia sporu v západnom Stredozemí sankciami označilo za "nekonštruktívne. EÚ musí pochopiť, že takouto komunikáciou sa nikam neposunie," odkázala Únii Ankara.

 

img

 

Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis je, naopak, "absolútne spokojný" a víta prístup eurobloku k možným sankciám. Únia podľa neho týmto rozhodnutím "vyslala správu jednoty, solidarity a odhodlania," pre ktorú musí byť Turecku jasné, že musí prestať so svojím "jednostranným" a "agresívnym konaním".

 

Narušil to prieskum 

Napätie medzi Gréckom a Tureckom sa prehĺbilo po tom, čo Turecko začalo v auguste prieskum v súvislosti s možnými ložiskami ropy a zemného plynu v okolí Cypru a gréckych ostrovov. Do oblasti Stredozemného mora medzi Cyprom a Krétou vyslali obe krajiny svoje námorné sily.

 

Súvisiacu článok: Spor o teritoriálne vody v Stredomorí naďalej pokračuje

 

Pred niekoľkými týždňami však Turecko stiahlo prieskumné plavidlo sprevádzané vojnovou loďou z oblasti, kde si Grécko nárokuje výhradné práva na potenciálne podmorské ložiská plynu alebo ropy.

 

img

 

Možné vypuknutie konfliktu

Tento krok viedol k obnoveniu priamych politických kontaktov medzi oboma štátmi - napriek tomu však situácia naďalej vyvolávala obavy z možného vypuknutia otvoreného konfliktu medzi týmito dvoma členskými krajinami NATO.

 

Mohlo by vás zaujímať: Turecko dostalo výstrahu od USA, aby nezvyšovalo napätie vo vodách Stredozemného mora

 

Situácia v Stredomorí sa pomaly upokojuje, Grécko a Turecko sa dohodli na spoločnom dialógu

 

Turci a Francúzi nevedia nájsť spoločnú reč ohľadom situácie v Náhornom Karabachu

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona