Tureckí židia prvýkrát v moderných dejinách verejne zapálili chanukovú sviecu

NETKY.SK • 14 December 2015, 13:13 • 2 min
Tureckí židia prvýkrát v moderných dejinách verejne zapálili chanukovú sviecu

ISTANBUL - Malá židovská komunita v Turecku si v nedeľu prvýkrát v dejinách moderného tureckého štátu verejne pripomenula sviatok svetiel - chanuku.

slovakia

left justify in out

Sviečky boli zapálené v nedeľu večer na námestí v istanbulskej štvrti Ortaköy, ktorá sa nachádza na európskej strane Bosporského prieplavu, informoval dnes denník židovskej komunity Šalom. Obrad viedol hlavný rabín Isak Haleva a spolu s ním poslednú sviečku na deväťramennom svietniku zapaľovala aj skupinka detí. Na slávnosti bol aj Murat Hazinedar, starosta obvodu Bešiktaš, ktorý v príhovore zdôraznil, že je potrebné, aby sa významné udalosti jednotlivých komunít slávili spoločne. Na obrade sa zúčastnilo i niekoľko zahraničných diplomatov.

 

Slávnosť sa konala v blízkosti známej neobarokovej mešity, ktorú koncom 19. storočia postavili dvaja arménski kresťania. Turecko je oficiálne sekulárnym štátom. Drvivá väčšina jeho obyvateľov sa hlási k islamu, ale žijú tam aj malé komunity židov a kresťanov, sústredené skôr v pobrežných mestách na západe krajiny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona