Tureckí zákonodarcovia vinia armádu z útok na irackých civilistov

NETKY.SK • 7 August 2015, 14:06 • 2 min
Tureckí zákonodarcovia vinia armádu z útok na irackých civilistov

ANKARA - Tureckí zákonodarcovia z prokurdskej Ľudovodemokratickej strany (HDP) dnes vyhlásili, že pri minulotýždňových náletoch na severe Iraku turecké sily usmrtili ôsmich civilistov. Spochybnili pritom tvrdenie tureckej armády, že v zasiahnutej oblasti sa nachádzal tábor využívaný kurdskými povstalcami.

slovakia

left justify in out

Agentúra AP uvádza, že skupina poslancov predstúpila pred novinárov po návrate z trojdňovej návštevy severného Iraku, kde mali možnosť vidieť následky tureckých operácií. 0sem mŕtvych a najmenej 27 zranených civilistov je podľa nich bilancia tureckých náletov na mesto Zargel z 1. augusta.

 

Zákonodarcovia tvrdia, že tureckí letci v Zargeli úplne zničili šesť príbytkov a poškodili ďalšie budovy vrátane mešity. V oblasti sa podľa nich nenachádzali nijaké povstalecké tábory a preto vyzývajú na právne kroky proti predstaviteľom, ktorí sú za tieto útoky zodpovední. Turecká armáda minulý týždeň vyhlásila, že terčom predmetného náletu nebolo civilné osídlenie, ale oblasť, kde sa ukrývali kurdskí povstalci.

 

Nálety na pozície povstalcov zo Strany kurdských pracujúcich (PKK) v irackom Kurdistane začalo Turecko pred dvoma týždňami po stroskotaní prímeria a mierového procesu, ktorý sa začal v roku 2012. Militanti z PKK medzitým podnikli v Turecku množstvo útokov, prevažne na policajtov a vojakov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies