Tureckí umelci a intelektuáli žiadajú prepustenie dvoch hladujúcich učiteľov

NETKY.SK • 27 Jún 2017, 18:07 • 2 min
Tureckí umelci a intelektuáli žiadajú prepustenie dvoch hladujúcich učiteľov

ISTANBUL - Tureckí umelci a intelektuáli dnes odovzdali vláde petíciu za prepustenie dvoch učiteľov, ktorí držia protestnú hladovku už 111 dní.

slovakia

left justify in out

Dvaja učitelia začali v marci v tureckej metropole Ankara hladovku na protest proti svojmu prepusteniu z práce. O pracovné miesto prišli spolu s množstvom ďalších zamestnancov vo verejnom sektore, keď Turecko začalo robiť čistky po nevydarenom prevrate z vlaňajšieho júla.

 

Nuriye Gülmenová je vysokoškolská učiteľka a Semih Özakča je učiteľ na základnej škole. Oficiálne ich zatkli v máji pre podozrenie z členstva v "ozbrojenej teroristickej organizácii".

Obaja sa v súčasnosti nachádzajú vo väzení, údajne sú v kritickom stave a pravdepodobne dokonca tesne pred smrťou.

 

"Nuriye a Semih nesmú zomrieť. Chceme, aby štát podnikol potrebné kroky, nech sa môžu obaja vrátiť do škôl a pokračovať vo svojich životoch. Práve to káže spravodlivosť a demokracia," uvádzalo sa v petícii podpísanej 111 známymi osobnosťami. Informoval o tom turecký denník Hürriyet.

 

Obaja uväznení patria k vyše 55.000 akademikom a učiteľom, prepusteným zo zamestnania v rámci výnimočného stavu, ktorý vláda zaviedla v krajine po neúspešnom prevrate.

Na prepustenie dvojice učiteľov vyzvali samostatne už skôr aj turecké opozičné strany a niektorí členovia Európskeho parlamentu.

 

Vláda nezverejnila žiadnu oficiálnu reakciu na tieto výzvy.

"Neposielame naše deti do školy, aby ich tam vycvičili za teroristov," vyhlásil v máji minister vnútra Süleyman Soylu o protestnom štrajku.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona