Tureckí reportéri čelia za zverejnenie fotografie väzeniu

NETKY.SK • 5 August 2015, 12:17 • 2 min
Tureckí reportéri čelia za zverejnenie fotografie väzeniu

ANKARA - Turecká prokuratúra žiada tresty väzenia v rozpätí od 18 mesiacov do sedem a pol roka pre 18 novinárov, ktorí sú obvinení zo šírenia teroristickej propagandy. Podľa prokuratúry sa jej dopustili tým, že zverejnili fotografie, na ktorých ozbrojený muž mieri zbraňou na prokurátora počas marcovej rukojemníckej drámy v Istanbule. Návrhom prokuratúry sa ešte bude zaoberať súd, pripomenula agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Tlačová agentúra Anadolu v noci nadnes informovala, že prokuratúra žiada tento trest pre novinárov z deviatich denníkov, medzi ktorými je aj Can Dündar, šéfredaktor opozičného denníka Cumhuriyet. Podľa agentúry AP sa Dündar vyjadril, že zverejnením fotografií chcel Cumhuriyet poukázať na "temnú a nepeknú tvár terorizmu".

 

Prokuratúra v zdôvodnení svojho návrhu podľa tureckých médií tvrdí, že novinári sa pokúsili vykresliť teroristickú organizáciu ako silnú a schopnú akejkoľvek akcie.

 

Páchateľmi marcového útoku v Istanbule boli dvaja členovia zakázanej krajne ľavicovej tureckej skupiny s názvom Revolučná ľudová oslobodenecká strana-Front (DHKP-C). Oboch členov komanda zastrelila polícia pri oslobodzovacej operácii v budove prokuratúry.

 

V čase rukojemníckej drámy turecké úrady na niekoľko hodín zablokovali prístup k internetovej službe YouTube a k sociálnej sieti Twitter, a to práve kvôli inkriminovaným fotografiám, ktoré ako prvá na webe zverejnila DHKP-C.

Fotografia zachytávala ultraľavicového aktivistu, ako mieri zbraňou k hlave prokurátora Mehmeta Selima Kiraza, ktorý má zviazané ruky a lepiacou páskou zalepené ústa. Kiraz bol počas incidentu vážne zranený a musel podstúpiť operáciu. Zraneniam však podľahol.

 

Kiraz viedol vyšetrovanie smrti tínedžera Berkina Elvana, ktorý zomrel na následky zranení utŕžených počas vlaňajších protivládnych protestov. Militanti zadržiavali prokurátora deväť hodín a príslušným úradom dali tri hodiny na splnenie piatich požiadaviek súvisiacich s prípadom Elvana. Zodpovednosť za Elvanovu smrť DHKP-C pripisuje vládnej Strane spravodlivosti a rozvoja (AKP).

 

DHKP-C je v Turecku, Európskej únii a USA zaradená na zoznam teroristických organizácií.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona