Tureckí poslanci sa tento týždeň už druhýkrát pobili pre bezpečnostný zákon

NETKY.SK • 20 Február 2015, 11:48 • 2 min
Tureckí poslanci sa tento týždeň už druhýkrát pobili pre bezpečnostný zákon

ANKARA - Tureckí zákonodarcovia sa tento týždeň už druhýkrát pobili po debate o novom návrhu zákona, ktorý má posilniť právomoci polície. Hádka na túto tému sa dnes zvrhla na násilie.

slovakia

left justify in out

Členovia opozície a vládnej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP) si začali rozdávať údery, pričom jeden zákonodarca spadol dolu plytkým točitým schodiskom uprostred zasadacej sály.

 

Video s bitkou získala spravodajská televízia CNN Türk. Zachytávalo zmätok v sále, ale aj to, ako sa chladnokrvnejší poslanci pokúšali upokojiť svojich kolegov a nastoliť poriadok.

 

Predchádzajúca bitka sa odohrala v stredu neskoro večer 18. februára počas debaty o tomto návrhu zákona o vnútornej bezpečnosti. Po pästnom súboji skončili dvaja zákonodarcovia v nemocnici, pripomenula tlačová agentúra DPA.

 

 

Opozičná stredoľavá Republikánska ľudová strana (CHP) a prokurdská Ľudovodemokratická strana (HDP) zopakovali obavy ľudskoprávnych organizácií z tohto návrhu zákona. Rozširuje totiž právomoci polície pri zatýkaní a streľbe na podozrivých. Polícia vďaka nemu bude môcť napríklad podnikať razie bez úradne vydaných príkazov.

 

Organizácie na ochranu ľudských práv varovali, že nové právomoci spoločne s nedostatočným dohľadom justície môžu viesť k zneužívaniu moci - upozorňujú na to, že polícia sa v minulosti opakovane dopúšťala násilia. Nové právomoci by obmedzili tiež právo na protest.

Návrh zákona bol napísaný po nepokojoch v prevažne kurdskej juhovýchodnej časti Turecka, ktoré si vlani v októbri vyžiadali aj vyše 40 mŕtvych.

 

Premiér Ahmet Davutoglu vyhlásil, že návrh zákona spĺňa "všeobecné demokratické zásady", ale aj predstavitelia Európskej únie vyjadrili obavy.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona