Tureckí poslanci sa pobili kvôli zákonu posilňujúcemu právomoci polície

NETKY.SK • 18 Február 2015, 09:56 • 2 min
Tureckí poslanci sa pobili kvôli zákonu posilňujúcemu právomoci polície

ANKARA - Bitka v tureckom parlamente si v noci nadnes vyžiadala zranenia piatich poslancov, pričom dvaja z nich museli byť hospitalizovaní, informovali dnes turecké médiá.

slovakia

left justify in out

Príčinou hádky, ktorá prerástla do bitky, bol pokus opozičných poslancov dosiahnuť odklad rozpravy o návrhu kontroverzného zákona posilňujúceho právomoci polície pri pátraní po podozrivých a zatýkaní. Bitka vypukla počas rokovania za zavretými dverami, na ktorom opozičné strany v rámci pokusu o obštrukciu predložili viacero so zákonom nesúvisiacich návrhov. Fyzické násilie zrejme vyprovokovali poslanci vládnej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP), ktorí vyhrážali poslankyni opozičnej ľavicovej Ľudovodemokratickej strany (HDP). Na obranu jej prišli kolegovia z HDP i poslanci hlavnej opozičnej strany Republikánskej ľudovej strany (CHP).

 

Podľa poslanca Ertugrula Kürkčüa z prokurdskej strany HDP rozvášnení poslanci hádzali stoličky stenografov, udierali kovovými zvončekmi a kladivkom z pultu predsedajúceho schôdze. Poslankyňa HDP Sebahat Tunceliová pritom utrpela vážne zranenie ruky. Pri tomto útoku bol zranený aj poslanec Kürkčü, ktorý sa snažil brániť svoju kolegyňu.

 

 

"Fyzické potýčky boli v parlamente síce vždy, ale niečo podobné som ešte nikdy nezažil. Poslanci AKP poskytli názornú ukážku toho, čo by si policajné sily dovoľovali, ak by prešiel návrh zákona. Táto situácia len posilní naše odhodlanie vzniesť námietky proti tomuto balíku zákonov na posilnenie vnútornej bezpečnosti," uviedol Kürkčü v rozhovore pre denník Hürriyet.

 

Napriek incidentu parlament potom pokračoval v zasadnutí za zavretými dverami.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies