Tureckí poslanci sa bili kvôli zákonu o posilnení politickej kontroly nad súdmi

NETKY.SK • 11 Január 2014, 18:47 • 2 min
Tureckí poslanci sa bili kvôli zákonu o posilnení politickej kontroly nad súdmi

ANKARA - Tisíce ľudí sa dnes zišli v Ankare, aby demonštrovali proti konzervatívnej vláde premiéra Recepa Tayyipa Erdogana, ktorá čelí bezprecedentnému korupčnému škandálu.

slovakia

left justify in out

Na ankarskom námestí Sihhiye sa na výzvu odborov a mimovládnych organizácií zišlo asi 20.000 ľudí, ktorí vykrikovali slogany: "Túto špinu zmyje revolúcia" či "Zlodeji!" a v rukách držali Erdoganove fotografie "ozdobené" falošnými dolárovými bankovkami.

Korupčný škandál, do ktorého sú zapletení Erdoganovi najbližší spolupracovníci, spustil v Turecku ďalšiu vlnu protivládnych demonštrácií. Stalo sa tak len pol roka po veľkých občianskych protestoch, ktoré boli dôsledkom snahy vlády o islamizáciu verejného života a svojvôle úradov. 

Predseda Strany spravodlivosti a rozoja (AKP) a premiér Recep Tayyip Erdogan spustil rozsiahle vyšetrovanie korupčnej aféry, ktorá sa stala jednou z najväčších výziev jeho 11-ročného pôsobenia na čele vlády. Vzniknutú situáciu označil za pokus o "súdny prevrat" a za snahu zasadiť mu úder v čase príprav na tohoročné lokálne a prezidentské voľby.

Spor medzi vládou a súdnou mocou prerástol do otvorenej vojny v piatok, keď parlament začal prerokúvať kontroverzný návrh zákona, ktorý predložila vládna AKP a ktorého cieľom je posilniť politickú kontrolu nad súdnictvom. 

Ako informovala agentúra Reuters, debata členov zákonodarnej komisie dnes prerástla do fyzických potýčok medzi poslancami, ktorí sa bili a kopali a hádzali po sebe fascikle i plastové fľaše s vodou. Podľa spravodajcu agentúry Reuters vzduchom letel aj iPad.

K slovným a neskôr i fyzickým potýčkam došlo po tom, ako časť poslancov zabránila vystúpiť zástupcovi súdnictva a predložiť im petíciu, ktorej signatári považujú návrh AKP za protiústavný. Omer Faruk Eminagaoglu, predseda združenia sudcov YARSAV, v reakcii na situáciu uviedol, že tak, ako dnes dokopali jeho, "budú pošliapaní aj všetci prokurátori a sudcovia, ak tento zákon prejde".

Korupčná aféra spôsobila pokles kurzu tureckej líry a otriasla dôverou investorov v tureckú ekonomiku.

V reakcii na situáciu v Turecku americké ministerstvo zahraničných vecí tento týždeň deklarovalo, že podporuje túžbu tureckého ľudu po transparentnom súdnictve. Európska únia Turecko ako kandidátsku krajinu varovala pred ohrozením nezávislosti súdov.V




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona