Tureckí poslanci odhlasovali hromadné zrušenie imunity pre niektorých zákonodarcov

NETKY.SK • 20 Máj 2016, 12:58 • 2 min
Tureckí poslanci odhlasovali hromadné zrušenie imunity pre niektorých zákonodarcov

ISTANBUL - Poslanci tureckého parlamentu odhlasovali dnes dvojtretinovou väčšinou kontroverzne vnímanú novelu ústavy, ktorá pre viac ako štvrtinu zákonodarcov - vrátane takmer všetkých prokurdských poslancov - umožňuje hromadné zrušenie imunity. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

V dnešnom rozhodujúcom druhom hlasovaní sa za návrh vyslovilo 373 poslancov, proti ich bolo 138. Viacerí zákonodarcovia 550-členného parlamentu sa hlasovania zdržali. Dočasná zmena ústavy by teraz mala viesť jednorázovo k odobratiu poslaneckej imunity celkovo 138 poslancom, v ktorých prípade existuje už na takýto postup žiadosť.

 

Týkalo by sa to zákonodarcov všetkých štyroch parlamentných strán, najviac však prokurdskej opozičnej Ľudovodemokratickej strany (HDP). V HDP o imunitu prišlo 50 z 59 zákonodarcov. Schválenie novely ústavy zároveň umožňuje trestné stíhanie poslancov, ktorí prišli o imunitu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona