Tureckí policajti rozohnali tisíce demonštrantov na námestí Taksim

NETKY.SK • 12 Jún 2013, 10:20 • 2 min
Tureckí policajti rozohnali tisíce demonštrantov na námestí Taksim

ISTANBUL - Turecká polícia použila dnes večer slzotvorný plyn a vodné delá na rozohnanie viac ako 10.000 demonštrantov zhromaždených na istanbulskom námestí Taksim.

slovakia

left justify in out

Námestie sa stalo epicentrom už 12 dní trvajúcich masových protestov proti premiérovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi. Podľa svedkov zasiahli voči demonštrantom stovky príslušníkov poriadkovej polície. Účastníci protestu reagovali hádzaním kameňov a útekom do užších postranných ulíc. Niektorí z nich utrpeli zranenia alebo skončili v policajnej cele.

Podľa agentúry Reuters sa polícii podarilo úplne vytlačiť demonštrantov zo severnej časti námestia. Zásahu predchádzali výzvy protestujúcich na odchod policajtov. K podobnej konfrontácii došlo na námestí aj dnes ráno, keď polícia "vyčistila" jeho strednú časť.

Istanbulský starosta Hüseyin Avni Mutlu dnes v krátkom televíznom vystúpení oznámil, že polícia bude vo svojich opatreniach pokračovať, kým námestie úplne nevyčistí od "živlov".

Premiér Ergogan dnes vyhlásil, že vlna protivládnych demonštrácií, ktoré v krajine vypukli 31. mája, je súčasťou zámernej snahy o poškodenie ekonomiky Turecka a jeho obrazu v zahraničí. 

Podľa Tureckej nadácie pre ľudské práva si nepokoje vyžiadali už štyroch mŕtvych vrátane jedného policajta. Zatiaľ poslednou obeťou je muž, ktorý zomrel na infarkt po tom, ako bol nadmerne vystavený účinkom slzotvorného plynu. Zranenia utrpelo približne 5000 demonštrantov a 600 policajtov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies