Tureckí pohraničníci zhabali množstvo chemikálií pašovaných zo Sýrie

NETKY.SK • 4 November 2013, 14:12 • 2 min
Tureckí pohraničníci zhabali množstvo chemikálií pašovaných zo Sýrie

ANKARA - Turecká armáda zhabala veľké množstvo chemikálií použiteľných na výrobu chemických zbraní, ktoré prevážali zo Sýrie do Turecka.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Armáda v pondelok vo vyhlásení informovala, že konvoj troch vozidiel odmietol v sobotu na výzvu zastaviť, keď sa snažil nelegálne prekročiť hranice pri tureckom meste Reyhanli. Pohraničníci museli prestreliť pneumatiky unikajúcich vozidiel. Ich traja vodiči pred vojakmi ušli smerom do Sýrie a dolapiť sa podarilo len jedného. Objavené chemické látky teraz podrobujú presnej analýze.

Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW) minulý týždeň oznámila, že už zapečatila všetky chemické komponenty, ktorých existenciu sýrsky režim deklaroval. Ide o 1000 ton chemických látok a 290 ton už vyrobených chemických zbraní. Sýria už tiež zničila všetky zariadenia na výrobu chemických zbraní. Samotné zbrane majú byť zničené polovice roka 2014 na základe dohody, ktorú sprostredkovali Rusko a Spojené štáty.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies