Tureckí novinári prosia o pomoc Európsku federáciu, za mrežami sa ocitli už stovky

NETKY.SK • 12 September 2016, 17:57 • 2 min
Tureckí novinári prosia o pomoc Európsku federáciu, za mrežami sa ocitli už stovky

BRUSEL - Počet žiadostí tureckých novinárov o pomoc a podporu adresovaných Európskej federácii novinárov (EFJ) sa viac ako zdvojnásobil po neúspešnom pokuse o prevrat z 15. júla. V súvislosti s konferenciou v Bruseli o aktuálnej situácii novinárov a aktivistov v Turecku o tom dnes informovala tlačová agentúra Belga.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Projektový manažér EFJ Mehmet Koksal upozornil, že v súčasnosti je v Turecku uväznených okolo stovky novinárov, z toho sa 60 ocitlo za mrežami po 15. júli. "Žiadosti o podporu z EFJ sa po nevydarenom prevrate takmer zdvojnásobili. Týkajú sa hlavne progülenovských a kurdských novinárov," uviedol Koksal. Spresnil, že prosby o pomoc sú rôzne, od požiadaviek, aby boli členovia EFJ prítomní pri súdnom procese v Turecku, až po pomoc pri opustení krajiny alebo získaní azylu v zahraničí.


Ankara viní islamského duchovného žijúceho v americkom exile Fethullaha Gülena, ktorý mal v Turecku stúpencov aj medzi novinármi, že stojí za prípravami zmareného prevratu. Samotný duchovný to popiera. Dnešná konferencia v Bruseli bola spoluorganizovaná s Medzinárodnou federáciou novinárov(IFJ) a ako hosťa pozvala tureckého aktivistu za ľudské práva a hudobného skladateľa Sanaryho Yurdatapana. Ten v Bruseli podal svedectvo o súčasnom stave slobody prejavu v krajine.


Yurdatapan upozornil, že v Turecku možno nezávislé médiá "spočítať na prstoch jednej ruky"; televízne kanály sú podľa neho na 80 percent pod štátnou kontrolou, prestali existovať nezávislé noviny a niekoľko nezávislých internetových spravodajských serverov vláda blokuje, takže nie sú prístupné z tureckého územia.


"Nevoláme po bojkote, nechceme démonizovať (tureckého prezidenta Recepa Tayyipa) Erdogana. Jednoducho očakávame, že sa nebude tolerovať žiadna výnimka z princípov právneho štátu alebo zo záruk základných práv. Výnimočný stav nemôže ospravedlniť všetko," uviedol Koksal na margo súčasného diania v


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies