Tureckí nacionalisti varujú, že kurdské referendum v Iraku môže viesť k vojne

NETKY.SK • 25 August 2017, 06:42 • 2 min
Tureckí nacionalisti varujú, že kurdské referendum v Iraku môže viesť k vojne

ANKARA - Plánované referendum o nezávislosti kurdskej autonómnej oblasti na severe Iraku by mohlo byť považované za "dôvod pre vojnu".

slovakia

left justify in out

Vyhlásil to vo štvrtok v Turecku predseda tamojšej nacionalistickej Strany národného hnutia (MHP) Devlet Bahčeli.

 

"Treba si uvedomiť, že toto možné referendum je skúškou pred vytvorením Kurdistanu," povedal v narážke na štátotvorné úsilie Kurdov, ktorí tvoria v Turecku početnú menšinu. "Toto referendum je úplne v neprospech Turkménov a Turecka. Turecko by ho malo považovať za dôvod pre vojnu, ak to bude potrebné," dodal.

 

Predmetom záujmu tureckej vlády, ktorá sa opakovane vyjadrila proti zámeru irackých Kurdov, je i ochrana práv obyvateľov turkménskej národnosti v Iraku.

 

Referendum o nezávislosti irackého Kurdistanu sa má uskutočniť 25. septembra. V stredu navštívil tento región turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu, ktorý na otázku, či môže Turecko po referende uzavrieť svoju hranicu, odpovedal slovami: "Do tohto štádia sme ešte nedospeli."

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies