Tureckí moslimovia sa modlili za premenu Hagie Sofie z múzea na mešitu

NETKY.SK • 31 Máj 2014, 14:44 • 2 min
Tureckí moslimovia sa modlili za premenu Hagie Sofie z múzea na mešitu

ISTANBUL - Tisíce moslimov zišli sa dnes na modlitebnom zhromaždení pred známou pamätihodnosťou Istanbulu - múzeom Hagia Sofia - a žiadali, aby budova opäť slúžila ako mešita.

slovakia

left justify in out

Zhromaždenie zorganizovali mládežnícke organizácie Anatólie, pričom sa tak stalo v rovnakom čase, ako viacero radikálnych skupín spustilo diskusiu o štatúte vyhľadávaného múzea. Požiadavku, aby sa Hagia Sofia, byzantský Chrám Božej múdrosti, znova stala mešitou, podporuje aj turecká vládna Strana spravodlivosti a rozvoja.
      

Od roku 537 n.l., keď bola budova dokončená, do roku 1453, keď Istanbul (vtedy Konštantínopol) dobyli osmanské vojská, slúžila Hagia Sofia ako katedrála východného kresťanského obradu a sídlo konštantínopolského patriarchátu. V tom období bola aj najväčším kresťanským chrámom na svete.
      

Ako mešita slúžila až do roku 1935, keď došlo k sekularizácii tureckej spoločnosti zakladateľom moderného tureckého štátu Mustafom Kemalom Atatürkom. Odvtedy je Hagia Sofia múzeom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona