Tureckí dôstojníci požiadali o azyl v USA

NETKY.SK • 23 December 2016, 08:57 • 2 min
Tureckí dôstojníci požiadali o azyl v USA

WASHINGTON - Viac ako dve desiatky tureckých dôstojníkov, ktorí pôsobili na Veliteľstve spojeneckých síl pre transformáciu (ACT) v Norfolku v americkom štáte Virgínia, sa odmietajú vrátiť do Turecka.

slovakia

left justify in out

V USA požiadali o azyl, pretože sa obávajú, že vo svojej vlasti by skončili vo väzení, keďže boli nepravdivo obvinení z údajnej podpory vojenského prevratu z 15. júla, alebo mali kontakty s jeho podporovateľmi, informovala vo štvrtok americká verejnoprávna rozhlasová stanica National Public Radio (NPR).

 

O azyl žiadajú podľa NPR príslušníci tureckých pozemných, leteckých a námorných síl od hodnosti majora a korvetného kapitána nahor. Niektorí z nich sú v USA už tri roky. O nebezpečí, hroziacom im v Turecku, sa dozvedeli od príbuzných. "Zavolal mi môj brat a oznámil, že prišla polícia, aby na zatkla," citoval NPR jedného z vojakov.

 

Ďalší dôstojník uviedol, že v USA práve získal magisterský titul a v čase pokusu o prevrat už bol v Norfolku.

 

NPR uviedla, že Ankara požadovala od veliteľstiev NATO v zahraničí záznamy z bezpečnostných kamier, ktoré by dokazovali, že tureckí dôstojníci boli medzi 15. a 20. júlom v službe. Aliancia však túto požiadavku zamietla.

 

Turecká vláda viní z plánovania prevratu hnutie exilového islamského duchovného Fethullaha Gülena žijúceho od roku 1999 v Spojených štátoch a požaduje jeho vydanie. Po pokuse o prevrat bolo odvolaných vyše 100.000 dôstojníkov, policajtov, učiteľov, sudcov a prokurátorov, ktorí mali sympatizovať s Gülenom. Mnohí boli zadržaní a obvinení bez dôkazov.

 

Všetci dôstojníci oslovení NPR zdôraznili, že s prevratom nemajú nič spoločné. Automaticky sa však stali podozriví, pretože ovládajú angličtinu a žijú v zahraničí.

 

Začiatkom decembra vyšlo najavo, že aj z centrál NATO v Európe sa z rovnakých dôvodov odmietlo vrátiť domov niekoľko tureckých dôstojníkov. Nemecký týždenník Der Spiegel uviedol, že desiatky tureckých dôstojníkov pôsobiacich na veliteľstvách NATO v Belgicku, Taliansku a Holandsku nerešpektovali príkaz tureckého generálneho štábu, aby sa okamžite vrátili do vlasti. Príkaz sa týkal 150-300 vojakov, ako aj viacerých vojenských atašé na tureckých veľvyslanectvách.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies