Tureckí agenti zatkli synovca duchovného vodcu Fethullaha Gülena pri zahraničnej operácii. Je obvinený z terorizmu

NETKY.SK • 31 Máj 2021, 15:09 • 2 min
Tureckí agenti zatkli synovca duchovného vodcu Fethullaha Gülena pri zahraničnej operácii. Je obvinený z terorizmu

ANKARA - Tureckí agenti počas zahraničnej operácie zajali synovca exilového duchovného vodcu Fethullaha Gülena a priviedli ho do Turecka, kde čelí trestnému stíhaniu.

slovakia

left justify in out

V pondelok o tom informovala turecká štátna tlačová agentúra. Selahaddina Gülena, ktorý bol v Turecku hľadaný pre obvinenia z členstva v teroristickej organizácii, zadržali počas operácie tureckej Národnej spravodajskej organizácie (MIT), uviedla agentúra Anadolu. Správa neuvádza, kde ho zadržali, ani kedy ho priviezli do Turecka. Predpokladalo sa však, že Gülenov synovec žije v Keni.

Jeho prípad je najnovším zo série násilných návratov ľudí spájaných s Gülenovým hnutím do vlasti. Práve Gülena a jeho hnutie pritom turecká vláda viní z neúspešného pokusu o prevrat z roku 2016.

Fethullah Gülen, ktorý bol kedysi spojencom prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana a teraz žije v exile v americkej Pensylvánii, obvinenia z účasti na prevrate odmieta.

 

Turecko však označilo jeho sieť za teroristickú skupinu a nazýva ju Fethullahistická teroristická organizácia (FETÖ).

Erdogan pritom už tento mesiac oznámil, že zadržali prominentného člena Gülenovej siete, no neposkytol podrobnosti.
 

Mohlo by vás zaujímať: Režim tureckého prezidenta sa vysporiadal s ďalšími účastníkmi prevratu z roku 2016. Súd uložil doživotný trest 32 obvineným osobám



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies