Tureckého šéfredaktora denníka odsúdili na takmer šesť rokov väzenia

NETKY.SK • 7 Máj 2016, 08:33 • 2 min
Tureckého šéfredaktora denníka odsúdili na takmer šesť rokov väzenia

ISTANBUL - Bývalého šéfredaktora Cana Dündara a reportéra Erdema Güla z tureckého denníka Cumhuriyet (Republika) uznal dnes súd v Istanbule za vinných v prípade vyzradenia štátneho tajomstva, informujú svetové médiá.

slovakia

left justify in out

Dündar dostal trest odňatia slobody na päť rokov a desať mesiacov a Gül na päť rokov. Novinári sa voči rozsudku pravdepodobne odvolajú.

 

Dündar sa pritom dnes niekoľko hodín pred prečítaním verdiktu stal terčom útoku nemenovaného strelca, ktorý na novinára začal strieľať priamo pred budovou súdu v Istanbule, kde sa konalo pojednávanie.

 

Can Dündar neutrpel podľa vyjadrenia svedkov a obhajcu zranenia. Útočníka, ktorý vystrelil najmenej tri guľky, okamžite zadržali. Pacifikovala ho Dündarova manželka a jeho právnik. Pri zatýkaní nekládol odpor.

 

Dündar a Gül čelili v tomto súdnom procese až doživotnému trestu odňatia slobody za vlaňajšie zverejnenie správy o údajnom prevoze zbraní sýrskym povstalcom autami patriacimi tureckej vláde. Dvojica novinárov bola obvinená z prezradenia štátneho tajomstva a pokusu o zosadenie vlády.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies