Tureckého premiéra pobúril záznam kompromitujúceho rozhovoru so synom

NETKY.SK • 25 Február 2014, 18:28 • 2 min
Tureckého premiéra pobúril záznam kompromitujúceho rozhovoru so synom

ANKARA - Záznam zachytáva premiérov hlas a slová jeho syna Bilala o potrebe urýchleného rozdelenia peňazí medzi podnikateľov v čase policajne razie.

slovakia

left justify in out

Turecký premiér Recep Erdogan v utorok tvrdými slovami odsúdil zverejnenie nahrávky telefonického rozhovoru, na ktorej sa údajne rozpráva so svojim synom o nutnosti zbavenia sa veľkých súm uložených peňazí. Zvukový záznam údajne pochádza z polovica decembra, teda z obdobia policajnej razie voči korupcii na najvyšších miestach. Záznam zachytáva premiérov hlas a slová jeho syna Bilala o potrebe urýchleného rozdelenia peňazí medzi podnikateľov. Erdogan to celé označil za "odporný" útok na jeho osobu a vládu. Podľa jeho slov sú za všetkým stúpenci islamského učenca a jeho niekdajšieho spojenca Fethullaha Gülena, ktorý je žije v USA. Dlhoročný líder prevažne moslimskej krajiny pred poslancami odmietol, že ide o autentický záznam a tvrdí, že bol účelovo a "hanebne" vyrobený z ilegálny získaných odpočúvaní.

 

Decembrová razia tureckej polície znamenala zadržanie desiatok vysoko postavených osôb a viedla k výmene asi polovice kabinetu. Erdogan označil aféru za sprisahanie proti jeho vláde, za čím údajne stoja prívrženci Gülena. Tí údajne zastávajú v Turecku významné posty v rôznych mocenských zložkách vrátane polície a súdnictva. Reakciou vlády bolo prepustenie alebo preradenie tisícov ľudí. Udalosti rozvírili udalosti pred marcovými voľbami do samospráv a môžu ohroziť dominantné postavenie Erdoganovej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies