Tureckého policajta odsúdili na osem rokov väzenia za zabitie demonštranta

NETKY.SK • 4 September 2014, 06:41 • 2 min
Tureckého policajta odsúdili na osem rokov väzenia za zabitie demonštranta

ANKARA - Na osem rokov väzenia odsúdil v stredu turecký súd policajta za vraždu demonštranta počas minuloročných protivládnych protestov v krajine. Ide o prvého policajta odsúdeného v súvislosti s protivládnymi nepokojmi, informovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Počas násilných demonštrácií z roku 2013 zahynulo najmenej šesť ľudí vrátane jedného policajta. Nepokoje vypukli po zásahu polície proti menšiemu protestu v súvislosti s prestavbou parku v Istanbule. Tvrdý zásah proti demonštrantom zo strany vtedajšieho premiéra Recepa Tayyipa Erdogana vyvolal medzinárodné odsúdenie a hrozil aj rozkol vo vláde vedenej jeho Stranou spravodlivosti a rozvoja (AKP).
      

Policajta Ahmeta Sahbaza uznal súd vinným z "pravdepodobne" dobrovoľného zabitia 27-ročného Ethema Sarisuluka, ktorý bol zasiahnutý strelou do hlavy počas potýčok s políciou v Ankare v júni 2013. Zraneniam podľahol o dva týždne v nemocnici. Počas svojho záverečného vyhlásenia sa policajt ospravedlnil rodine obete a požiadal o svoje oslobodenie. Ako uviedol, strieľal zo svojej zbrane do vzduchu ako varovanie pre demonštrantov, ktorí hádzali kamene. Proces bol v Turecku ostro sledovaný, píše Reuters.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies