Tureckého novirára vyhodili za nepriamu kritiku Erdogana pre teroristický útok

NETKY.SK • 23 Júl 2015, 14:16 • 2 min
Tureckého novirára vyhodili za nepriamu kritiku Erdogana pre teroristický útok

ANKARA - Popredný turecký novinár prišiel o miesto v denníku Milliyet kvôli tweetu, v ktorom naznačil, že turecký prezident Recep Tayyip Erdogan nesie zodpovednosť za samovražedný bombový útok v pohraničnom meste Suruč, pri ktorom zahynulo 32 ľudí, píše agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Z útoku sú obviňovaní militanti napojení na extrémistickú organizáciu Islamský štát (IS). Novinár Kadri Gürsel v stredu na svojom konte na Twitteri napísal, že je hanebné, keď svetoví lídri v súvislosti s atentátom v Suruči "vyjadrujú sústrasť osobe, ktorá je hlavným vinníkom terorizmu Islamského štátu". Erdoganovo meno pritom Gürsel vo svojom tweete priamo nespomenul.

 

Ako v tejto súvislosti uviedla AP, mnohí novinári a aktivisti v Turecku tamojšie vedenie obviňujú, že ignorovalo skutočnosť, že islamistickí radikáli využívajú územia Turecka na prechod do Sýrie, kde sa potom pridávajú k jednotkám IS. Oddelenie ľudských zdrojov denníka Milliyet v stredu oznámilo prerušenie pracovného pomeru s Gürselom, pričom jeho komentár tragédie v Suruči označilo za protirečiaci novinárskej etike a pravidlám platným v redakcii.

 

Gürsel je predsedom tureckého výboru Medzinárodného tlačového inštitútu (IPI). Turecký denník Zaman dnes napísal, že kľúčovú rolu v Gürselovom prepustení z redakcie zohral zrejme podnikateľ Erdogan Demirören. Je totiž majiteľom holdingu, kam patrí aj denník Milliyet, a aj v minulosti sa už zasadil za prepustenie viacerých novinárov kritických k Erdoganovi, ktorého je blízkym spojencom.

 

Mnohí kritici pomerov v Turecku tvrdia, že pomyselná ochranná ruka, ktorú nad sebou navzájom držia majiteľa médií a vláda, bráni slobode médií v Turecku a zužuje priestor na vyjadrovanie odlišných názorov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies