Tureckého novinára začali súdiť za urážku Erdogana vo Svetový deň slobody tlače

NETKY.SK • 3 Máj 2016, 17:31 • 2 min
Tureckého novinára začali súdiť za urážku Erdogana vo Svetový deň slobody tlače

ISTANBUL - Tureckého akademika Murata Belgeho, ktorý prispieva do tamojšieho denníka Taraf, postavili dnes pred súd, kde sa má zodpovedať z urážky prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Agentúra AP o tom informuje s poukázaním na skutočnosť, že sa tak stalo vo Svetový deň slobody tlače.

slovakia

left justify in out

Belge sa podľa obžaloby dopustil urážky hlavy štátu napísaním stĺpčeka, v ktorom naznačoval, že Erdogan znova rozpútal konflikt s kurdskými povstalcami, aby zabezpečil vládnucej strane úspech vo voľbách. V prípade uznania za vinného môže stráviť vo väzení štyri roky.

 

Belge na úvodnom pojednávaní poprel svoju vinu, na druhej strane sa však označil žartom sa za "člena jedného z najpočetnejších klubov Turecka - klubu ľudí, ktorí urazili Erdogana". Na pojednávaní sa zúčastnil na znak solidarity aj turecký držiteľ Nobelovej ceny za literatúru Orhan Pamuk.

 

Podľa AP turecké orgány doteraz otvorili už takmer 2000 prípadov vyšetrovania osôb obvinených z urážania Edogana, ktorého kritici obviňujú, že zneužíva kedysi zriedkavo uplatňovaný zákon, aby umlčal opozíciu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies