Turecké vzdušné sily zaútočili v severnej Sýrii na Islamský štát

NETKY.SK • 12 November 2016, 11:36 • 2 min
Turecké vzdušné sily zaútočili v severnej Sýrii na Islamský štát

ISTANBUL - Turecké vzdušné sily podnikli v noci nadnes nálety na pozície militantov Islamského štátu (IS) v severosýrskej dedine Salwá, ležiacej tesne pri hraniciach s Tureckom. Informovala o tom agentúra Anadolu.

slovakia

left justify in out

Turecko letecky neútočilo na území Sýrie od konca októbra. Vtedy Damask pohrozil zostrelením každého tureckého bojového lietadla, ktoré vstúpi do sýrskeho vzdušného priestoru. Ankara totiž predtým podnikla sériu náletov na kurdské pozície, pričom vyhlásila, že "zneutralizovala" do 200 ľudí.

 

Kurdské zdroje a nezávislé monitorovacie skupiny však takýto veľký počet zlikvidovaných osôb popreli a uviedli, že pri tureckých útokoch z 20. októbra zahynula len asi desiatka ľudí.

 

Sýrska vláda reagovala na to rozhnevane a - s odvolaním sa na turecké údaje o počte mŕtvych - vyhlásila, že zostrelí každé bojové lietadlo z Turecka, operujúce vo vzdušnom priestore Sýrie.

 

Nevedno, či najnovšie útoky proti Islamskému štátu boli koordinované so Sýriou alebo Ruskom, hlavným podporovateľom Damasku, ani to, odkiaľ lietadlá vzlietli, keď na dedinu Salwá v noci nadnes zaútočili.

 

Turecko začalo v auguste v severnej Sýrii pozemnú operáciu, keď napadlo zároveň jednotky Islamského štátu i vojenské oddiely kurdské. Turecká armáda, bojujúca spoločne so sýrskymi povstaleckými skupinami, zabrala vtedy v Sýrii aj určitý kus územia. Kurdské sily v Sýrii sú podporované Spojenými štátmi.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies