Turecké voľby sa zrejme opäť skončia politickým patom

NETKY.SK • 26 August 2015, 10:13 • 2 min
Turecké voľby sa zrejme opäť skončia politickým patom

ANKARA - Turecká vládna Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP) ani v novembrových predčasných voľbách nezíska dostatok hlasov na samostatné zostavenie vlády a významne sa nezmení ani pozícia ostatných politických strán.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z najnovšieho prieskumu tureckého inštitútu Metropoll, o ktorom dnes informovala agentúra Reuters.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondelok oznámil svoje rozhodnutie vypísať nové parlamentné voľby po tom, ako v uplynulých dvoch mesiacoch zlyhali všetky pokusy o zostavenie koaličnej vlády. Voľby by sa mali pravdepodobne konať 1. novembra.

 

Podľa nového prieskumu by AKP, vychádzajúcu z islamských koreňov, aktuálne volilo 41,7 percenta tureckých voličov. To je len o necelé percento (0,8 percenta) viac, než strana získala v júnových riadnych voľbách a opäť by to nestačilo na jednofarebný kabinet.

 

Viac-menej s rovnakou pozíciou by z predčasných volieb vyšlo hlavné opozičné zoskupenie, sekulárna Republikánska ľudová strana (CHP), ktorú by volilo 25,5 percenta voličov (v júni 25,0%). Nacionalistická Strana národného hnutia (MHP) by podľa prieskumu zaznamenala 15,7-percentnú podporu (v júni 16,3%). V predčasných voľbách by si polepšila prokurdská Ľudovodemokratická strana (HDP). Oproti júnu by jej podpora vzrástla (o 1,6%) na približne 14,7 percenta.

 

"Zdá sa, že predčasné voľby nevygenerujú inú politickú situáciu než voľby zo 7. júna," uviedol v správe k prieskumu šéf Metropollu Özer Sencar. AKP, ktorej zakladateľom bol Erdogan, v parlamentných voľbách 7. júna nezískala absolútnu väčšinu. Prvýkrát od roku 2002, keď sa dostala k moci, musela preto hľadať koaličného partnera, čo sa jej napokon nepodarilo.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies