Turecké úrady zrušili zákaz vychádzania v časti prevažne kurdskej provincie

NETKY.SK • 21 Marec 2016, 10:31 • 2 min
Turecké úrady zrušili zákaz vychádzania v časti prevažne kurdskej provincie

ANKARA - Turecké úrady dnes zrušili zákaz vychádzania v okrese Baglar v provincii Diyarbakir na juhovýchode Turecka, ale súčasne tam posilnili policajné hliadky, a to najmä v súvislosti oslavami kurdského Nového roka - Novrúzu. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Zákaz vychádzania v Baglare vyhlásili pred šiestimi dňami v súvislosti s protiteroristickou operáciou tureckých bezpečnostných zložiek proti kurdským militantom, ktorí v oblasti Kaynartepe vybudovali cestné barikády, nastražili výbušniny a vykopali priekopy.

 

Počas operácie, ktorá nasledovala, zahynul jeden policajt a najmenej desať členov v Turecku zakázanej Strany kurdských pracujúcich (PKK). Zranených bolo ďalších desať tureckých policajtov.

Úrady provincie Diyarbakir dnes informovali, že pri operácii bezpečnostných zložiek bol stanovený cieľ splnený. Zákaz vychádzania v Baglare bol zmiernený, ale vzhľadom na skúsenosti z 90. rokov, keď oslavy kurdského Nového roka sprevádzali násilnosti, boli posilnené bezpečnostné opatrenia a hliadky - a to nielen v prevažne Kurdmi obývaných oblastiach.

 

Turecký minister vnútra Efkan Ala informoval, že počas Novrúzu v Turecku hliadkuje 200.000 policajtov. Bezpečnostná situácia v Turecku je napätá od vlaňajšieho júla, keď sa po dva a pol roku prímeria obnovili ozbrojené zrážky medzi PKK a tureckým štátom. Kurdskí militanti sa sústreďujú na údery voči tureckým bezpečnostných zložkám na juhovýchode Turecka, čo ich vedie k obmedzovaniu voľného pohybu civilistov zavádzaním zákazu vychádzania.

 

Odvtedy ukončenia prímeria došlo v Turecku k niekoľkým teroristickým útokom. Posledný z nich sa odohral uplynulú sobotu, keď pri samovražednom atentáte v Istanbule zahynuli štyria ľudia - traja občania Izraela a jeden Iránčan. Turecké ministerstvo vnútra informovalo, že za týmto útokom je extrémistická organizácia Islamský štát (Dáiš), ktorá sa v susednej Sýrii a Iraku zmocnila rozsiahleho územia a vyhlásila tam svoj kalifát.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies