Turecké úrady zrejme čoskoro prepustia Amerického pastora Brunsona

NETKY.SK • 12 Október 2018, 08:33 • 2 min
Turecké úrady zrejme čoskoro prepustia Amerického pastora Brunsona

WASHINGTON - Po dvoch rokoch zadržiavania sa turecké úrady rozhodli, že pastora Andrewa Craiga Brunsona prepustia.

slovakia

left justify in out

Osoba podieľajúca sa na snahách o prepustenie Brunsona uviedla, že 50-ročného pastora z amerického štátu Severná Karolína by mohli pustiť na slobodu už na najbližšom súdnom pojednávaní v piatok, kam osobne príde. Spomínaná osoba poskytla informácie pod podmienkou zachovania anonymity, pretože predstavitelia ešte nedosiahli konečnú dohodu o prepustení a tá ešte môže stroskotať.

 

Hovorkyňa amerického ministerstva zahraničných vecí Heather Nauertová povedala novinárom, že Spojené štáty dúfajú, že pastor bude čoskoro na slobode, ale dodala, že nevie o žiadnej dohode o jeho prepustení.

 

Pastorovo prepustenie žiada aj prezident USA Donald Trump a tento prípad vniesol ďalšie komplikácie do už i tak napätých vzťahov medzi oboma krajinami. "Veľmi dúfam, že už nebude trvať dlho a pastor Brunson... a jeho manželka sa budú môcť vrátiť do Spojených štátov," uviedol v stredu 10. októbra minister zahraničných vecí Mike Pompeo. "Je to tá správna vec, ktorú môže Turecko urobiť, je to humanitárny krok, ktorý môže Turecko urobiť," dodal Pompeo.

 

img

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo

Zdroj: SITA

 

Brunson bol jedným z tisícov ľudí zatknutých v Turecku pri policajných zásahoch po nevydarenom prevrate z júla 2016 proti prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi. Pastor je obvinený z toho, že sa snažil ovplyvniť Kurdov, aby prestúpili na kresťanstvo, a destabilizovať tak Turecko. Podľa tureckých úradov tiež podporoval sieť vedenú islamským duchovným Fethullahom Gülenom, ktorého Ankara viní z pokusu o spomínaný prevrat.

 

img

Pastor Andrew Craig Brunson

Zdroj: SITA

 

Pastor sa nachádza v domácom väzení, ale v prípade odsúdenia môže dostať trest 35 rokov za mrežami. Jeho advokáti tvrdia, že obvinenia proti nemu sú neodôvodnené.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies