Turecké úrady zakázali činnosť aj organizáciám pre deti a týrané ženy

NETKY.SK • 14 November 2016, 11:08 • 2 min
Turecké úrady zakázali činnosť aj organizáciám pre deti a týrané ženy

ISTANBUL - Medzi občianskymi združeniami, ktorých činnosť koncom uplynulého týždňa turecké úrady pozastavili, sú aj dobročinné organizácie pre deti a združenia pre týrané ženy. Upozornila na to dnes ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW).

slovakia

left justify in out

Analytička HRW Emma Sinclairová-Webbová, ktorá sa špecializuje na Turecko, označila situáciu v tejto krajine za alarmujúcu a uviedla, že turecká vláda "si prosto neželá počuť žiadne názory, ktoré by boli v rozpore s jej vlastnými".

 

Turecké úrady minulý piatok pozastavili činnosť 370 neziskových mimovládnych organizácií, ktoré podľa nej údajne majú napojenie na teroristické siete. Predtým bolo v Turecku zadržaných desať poslancov parlamentu z prokurdskej strany. Od neúspešného pokusu o vojenský prevrat v krajine v júli tohto roku úrady nariadili vziať do väzby aj viac ako 100 novinárov a tisíce štátnych úradníkov, ktorí sú podozrievaní z podpory pučistov.

 

Vláda z pokusu o svoje zosadenie obviňuje sympatizantov duchovného Fethullaha Gülena, ktorý žije v USA. Kritici vlády tvrdia, že čistky po prevrate sa rozšírili aj na kritikov vlády a príslušníkov kurdskej menšiny. K čistkám dochádza v čase, keď na juhovýchode Turecka stále dochádza k ozbrojeným potýčkam medzi kurdskými povstalcami a vládnymi bezpečnostnými zložkami.

 

Podľa agentúry DPA počas uplynulého víkendu vyšlo najavo, že medzi neziskovými organizáciami s úradmi pozastavenou činnosťou sú aj združenia pomáhajúce obetiam domáceho násilia či spolky bojujúce proti zneužívaniu detí. Zákaz činnosti dostala i právnická kancelária, ako aj humanitárna organizácia, ktorá pomáhala v kurdských oblastiach na severe Sýrie. "Ich práca je veľmi dôležité pri vymáhaní práv detí, pri ochrane ľudských práv väznených," uviedla Sinclairová-Webbová, ktorá poukázala na to, že počas výnimočného stavu, vyhláseného po neúspešnom prevrate, môže polícia až päť dní neumožniť zadržaným stretnutie s advokátom alebo im v tom aj úplne zabrániť.

 

Sinclairová-Webbová uznala, že neziskové organizácie, ktorým úrady pozastavili činnosť, "majú istým spôsobom politické zafarbenie. Možno majú aj politické ambície, ale to z nich nerobí vinných. Podľa nových zvyklostí každý, kto sa vláde nepáči, je spájaný s terorizmom," poznamenala.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona