Turecké úrady zadržali v súvislosti s vraždou ruského diplomata päť podozrivých

NETKY.SK • 7 Január 2017, 17:30 • 2 min
Turecké úrady zadržali v súvislosti s vraždou ruského diplomata päť podozrivých

ANKARA - V rámci vyšetrovania vraždy ruského veľvyslanca Andreja Karlova zadržali turecké bezpečnostné zložky päť podozrivých osôb.

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry Anadolu ide o kolegov páchateľa vraždy Mevlüta Merta Altintaša.

 

Štyroch zo zadržaných turecké úrady obvinili z členstva v teroristickej organizácii. Piaty zadržaný je podľa vyšetrovateľov predstaviteľom tzv. Fethullahovej teroristickej organizácie (FETÖ), pričom mal na starosti kadetov v policajnej škole v meste Izmir, ktorú navštevoval aj Altintaš.

 

Útok na Karlova sa odohral 19. decembra v Ankare počas vernisáže výstavy fotografií. Páchateľ po svojom čine vykrikoval islamistické heslá, odsudzoval Rusko za účasť na vojenských operáciách v susednej Sýrii a hovoril o pomste za krviprelievanie v sýrskom meste Aleppo. Policajti ho následne usmrtili, predtým však stihol postreliť ešte tri osoby.

 

K zodpovednosti za vraždu Karlova sa prihlásila ozbrojená koalícia Džajš al-Fatah, ktorej členom je aj džihádistický Džabhat Fath aš-Šám (Front dobytia Sýrie), známy donedávna ako Front an-Nusra.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan krátko po čine vyhlásil, že vyšetrovatelia odhalili evidentnú spojitosť medzi vrahom Karlova a hnutím exilového islamského duchovného Fethullaha Gülena žijúceho od roku 1999 v Spojených štátoch.

 

Fethullah Gülen vraždu ruského veľvyslanca v Turecku odsúdil a odmietol obvinenia, že za útokom stálo jeho hnutie.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona