Turecké úrady zadržali ďalšieho poslanca opozičnej prokurdskej strany

NETKY.SK • 7 November 2016, 14:39 • 2 min
Turecké úrady zadržali ďalšieho poslanca opozičnej prokurdskej strany

ISTANBUL - Turecké úrady zadržali dnes ďalšieho poslanca najväčšej opozičnej prokurdskej Ľudovodemokratickej strany (HDP). Informoval o tom dnes v Ankare podpredseda tureckej vlády Numan Kurtulmuš. Zadržaným je Nihat Akdogan, ktorý sa stal už pätnástym poslancom HDP zadržaným v posledných dňoch. Do vyšetrovacej väzby vzali aj oboch spolupredsedov strany, Selahattina Demirtaša a Figen Yüksekdagovú.

slovakia

left justify in out

Uplynulý piatok turecké úrady deviatich zo zadržaných členov HDP obvinili z rôznych zločinov súvisiacich s terorizmom, na čo Západ reagoval ostrou kritikou. Troch prepustili na slobodu. Dvaja ďalší sú na úteku, spresnil Kurtulmuš.


podľa vysvetlenia tureckých úradov sa títo zadržaní poslanci nedostali na súd, ktorý ich predvolal na výsluch. Na základe toho bol na ich mená vydaný príkaz na zadržanie. V reakcii na tento postup úradov HDP počas uplynulého víkendu deklarovala, že po zatknutí svojich zákonodarcov bude bojkotovať zasadnutia parlamentu.


Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan obviňuje HDP, že je politickým krídlom zakázanej Strany kurdských pracujúcich (PKK). HDP však toto obvinenie odmieta a tvrdí, že sa stala terčom represií zo strany vlády za to, že sa stavia proti Erdoganovým plánom na posilnenie jeho moci prostredníctvom zmien v ústave.


Ku kritike na adresu Erdogana sa dnes pridala aj centristicko-ľavicová opozičná Republikánska ľudová strana (CHP), ktorá vo svojom vyhlásení uviedla, že "zatýkanie poslancov pred súdnym konaním a pred vynesením konečného rozsudku je protiústavné".


Kurtulmuš však toto stanovisko CHP odmietol, pričom poukázal na to, že viacerí poslanci CHP v parlamente podporili návrh zbaviť imunity viacerých poslancov. Parlament schválil toto opatrenie, ktoré sa týkalo poslancov viacerých strán, na návrh vládnucej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP).


PKK spustila svoje separatistické povstanie v roku 1984; konflikt si vyžiadal už viac než 40.000 obetí na životoch. Túto skupinu majú na svojich zoznamoch teroristických organizácií okrem Turecka aj EÚ a USA.


Dva roky trvajúce prímerie medzi PKK a vládou v Ankare prestalo platiť v júli 2015 po samovražednom atentáte v tureckom meste Suruč. Násilnosti si odvtedy vyžiadali už stovky obetí na životoch z radov vládnych policajtov a vojakov, ako aj ozbrojencov PKK, ale i civilistov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona