Turecké úrady nariadili zatvoriť 12 TV staníc, vrátane TV kanálu pre deti

NETKY.SK • 30 September 2016, 14:35 • 2 min
Turecké úrady nariadili zatvoriť 12 TV staníc, vrátane TV kanálu pre deti

ANKARA - Turecké úrady nariadili 12 spravodajským spoločnostiam, aby ukončili svoju činnosť. Ako dôvod svojho nariadenia uviedli ohrozenie bezpečnosti štátu, informovala dnes štátna tlačová agentúra Anadolu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Rozhodnutie tureckých úradov zvyšuje obavy, že výnimočný stav, ktorý bol vyhlásený v polovici júla po neúspešnom pokuse o vojenský prevrat, vláda využíva na potlačenie opozície, píše agentúra AP.

 

Bezprostredne po prevrate vláda nariadila ukončiť činnosť viacerých médií, ktoré podozrievala z napojenia na moslimského duchovného Fethullaha Gülena. Gülen žije v USA a jeho vydanie Ankara žiada preto, že ho považuje za vodcu "teroristickej organizácie". Po prevrate boli do väzby vzaté desiatky novinárov a iných zamestnancov médií.

 

Neskôr sa vládne úrady zamerali aj na údajne prokurdské médiá, ktoré obvinili zo spojenectva s kurdskými povstalcami. Vo štvrtok večer sa zasa objavila správa o represiách voči 12 ďalším televíznym staniciam podozrivým z napojenia na teroristické organizácie alebo skupiny ohrozujúce bezpečnosť štátu.

 

Agentúra AP uviedla, že medzi novoperzekvovanými sú väčšinou prokurdské či ľavici naklonené televízie, ale aj TV kanál, ktorý vysiela detské animované filmy v kurdčine, či stanica, kde hrajú kurdské ľudové piesne.

 

Viaceré novinárske organizácie z Turecka i zahraničia odsúdili najnovší záťah proti médiám v krajine. Výkonný riaditeľ Výboru na ochranu novinárov (VON) Robert Mahoney uviedol, že po umlčaní kritických médií sa turecká vláda zamerala na vysielateľov pre národnostné menšiny.

 

"Ak vláda vníma dokonca aj programy pre deti ako ohrozenie bezpečnosti štátu, je to jasné zneužitie jej právomocí v čase výnimočného stavu," spresnil. Turecké združenie novinárov vyzvalo vládu, aby prestala prenasledovať novinárov, ktorí pracujú pre verejnosť, a aby zabezpečili jej právo na informácie a právo dozvedieť sa pravdu.

 

Zdroje z vládnych kruhov trvajú na tom, že zákrok proti médiám alebo novinárom nesúvisí s novinárskou činnosťou, ale s ich kontaktmi s teroristickými organizáciami. Od vyhlásenia výnimočného stavu v Turecku bolo zatknutých viac ako 100 novinárov, ďalších asi 2500 ich bolo prepustených zo zamestnania a stovky prišli o novinárske preukazy, čo im v podstate znemožňuje prácu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona