VIDEO Turci zostrelili ruskú stíhačku pri hraniciach so Sýriou, oboch pilotov zastrelili militanti

NETKY.SK • 24 November 2015, 18:46 • 2 min
VIDEO Turci zostrelili ruskú stíhačku pri hraniciach so Sýriou, oboch pilotov zastrelili militanti

ANKARA - Turecko potvrdilo, že dnes zostrelilo ruské vojenské lietadlo, ktoré podľa neho narušilo turecký vzdušný priestor a ignorovalo varovania.

slovakia

left justify in out

 

Turecká armáda oznámila, že neidentifikované lietadlo vstúpilo do tureckého vzdušného priestoru nad mestom Yayladagi v provincii Hatay a pred zostrelením ho varovala desaťkrát počas piatich minút. Rusko však popiera, že by jeho lietadlo prekročilo sýrske hranice a ocitlo sa v tureckom vzdušnom priestore, píše agentúra AP.

 

Ruské ministerstvo obrany vyhlásilo, že prešetruje "okolnosti havárie ruskej stíhačky. Ministerstvo obrany chce zdôrazniť, že sa lietadlo nachádzalo počas celého letu nad sýrskym územím".

 

Turkménski bojovníci zastrelili oboch členov posádky ruského lietadla

Turkménski bojovníci na severe Sýrie zabili oboch členov posádky ruského stíhacieho bombardéra SU-24, ktorý dnes zostrelili lietadlá tureckých vzdušných síl po tom, ako údajne narušilo turecký vzdušný priestor. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie turkménskych síl v Sýrii.

 

Po zostrelení ruského lietadla a jeho následnom požiari sa pilot a navigátor úspešne katapultovali, avšak počas letu na padáku na nich strieľali z ručných zbraní príslušníci turkménskych milícií.

 

"Oboch pilotov sme našli mŕtvych. Naši spolubojovníci spustili paľbu do vzduchu a oni ešte vo vzduchu zomreli," uviedol Alpaslan Celik, zástupca veliteľa Turkménskej brigády v Sýrii.

 

"Počas pádu sa opakovane pokúšali nasmerovať si padáky tak, aby dopadli na územie kontrolované diktátorom Bašárom Asadom," uviedol v posolstve na Facebooku hovorca povstaleckej brigády Džábir Ahmad.

 

"Kým stačil uniknúť, boli ho schopní zasiahnuť naši muži z guľometnej jednotky Desiata pobrežná brigáda a jeho telo potom spadlo na oslobodené územie," spresnil Ahmad.

 

Agentúra Reuters uviedla, že od tejto povstaleckej skupiny operujúcej na severozápade Sýrie dostala videozáznam, na ktorom skupina mužov stojí okolo tela s vážnymi zraneniami, ležiaceho nehybne na zemi. Počuť slová "ruský pilot" a "Alah je veľký!".

 

Podľa agentúry Reuters pôsobí v danej oblasti aj Slobodná sýrska armáda, ale prítomnosť Islamského štátu tam nič nepotvrdzuje.

 

 

 

Rusko uviedlo, že jeho nadzvukovú stíhačku SU-24 zostrelila delostrelecká paľba, avšak Turecko tvrdí, že ju zostrelili dve jeho stíhačky F-16, ktoré na "neidentifikované" lietadlo vystrelili, keď ignorovalo niekoľko varovaní.

 

Kremeľ: Zostrelenie ruského bojového lietadla je "veľmi vážny incident"

Hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov nazval dnes zostrelenie ruského bojového lietadla Su-24 v Sýrii "veľmi vážnym incidentom". Povedal však, že je ešte priskoro robiť závery. "Je nemožné niečo povedať bez toho, aby sme mali všetky informácie," povedal Peskov novinárom v Moskve. Ankara uviedla, že turecké stíhačky zostrelili dnes v blízkosti sýrskych hraníc vojenské lietadlo ruskej výroby, ktoré predtým opakovane varovali, že narušilo turecký vzdušný priestor.Ruské ministerstvo obrany vyhlásilo, že môže dokázať, že jeho lietadlo sa zo sýrskeho vzdušného priestoru do tureckého neodchýlilo, informovala agentúra Reuters.

 

 

Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR), ktoré prostredníctvom siete miestnych aktivistov monitoruje vývoj konfliktu v Sýrii, uviedlo, že "ruské vrtuľníky prehľadávajú oblasť, v ktorej pristáli piloti s padákmi". Oblasť sa nachádza v turkménskych horách pobrežnej provincie Lázikíja.

 

 

V oblasti turkménskych hôr prebiehala v uplynulých dňoch ofenzíva sýrskych vládnych síl podporovaná ruskou leteckou paľbou.

 

Minulý mesiac turecké stíhačky zostrelili neidentifikované bezpilotné lietadlo, ktoré podľa nich narušilo turecký vzdušný priestor.

 

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan bol o incidente informovaný šéfom armády a premiér Ahmed Davutoglu vydal príkaz na konzultácie s NATO, OSN a krajinami, ktorých sa to týka.

 

Turecko po zostrelení ruského lietadla požiadalo o schôdzku NATO, bude dnes

 

Turecko bude informovať veľvyslancov pri NATO o okolnostiach, za akých dnes zostrelilo ruské vojenské lietadlo, informovala v Bruseli hovorkyňa aliancie. Irina Novakova uviedla, že zasadnutie Severoatlantickej rady sa začne o 17.00 h, napísala agentúra Reuters.

 

Turecko je jednou z 28 členských krajín NATO, schôdzka sa uskutoční na jeho žiadosť.

 

Turecké ministerstvo zahraničných vecí si po dnešnom incidente predvolalo ruského chargé d'affaires v Ankare, píše Reuters. Ide o prvý prípad od 50. rokov 20. storočia, keď ozbrojené sily členskej krajiny NATO zostrelili ruské alebo sovietske vojenské lietadlo.

 

Putin nazval zostrelenie ruského lietadla Tureckom "úderom pod pás"

 

Šéf Kremľa Vladimir Putin nazval dnešné zostrelenie ruského bojového lietadla Tureckom za "úder pod pás", uskutočnený spolupáchateľmi teroristov. Viac sa dočítate TU.

 

Zostrelenie ruskej stíhačky podľa analytika povedie k vojenskému konfliktu

 

Zostrelenie ruského bojového lietadla SU-24 Tureckom nebude viesť k vojenskej konfrontácii medzi oboma krajinami. Predpokladá to riaditeľ Centra pre európske a severoatlantické vzťahy CENAA Róbert Ondrejcsák. Zostrelenie ruského lietadla však označil za vážny incident. Viac sa dočítate TU.

 

Turecký predstaviteľ: Piloti zostreleného ruského lietadla sú nažive

 

Turecko je presvedčené, že dvojčlenná posádka ruského vojenského lietadla Su-24, ktoré dnes zostrelili neďaleko sýrskych hraníc turecké vzdušné sily, je stále nažive. 

 

Podľa predchádzajúcich správ oboch členov posádky zasiahnutého lietadla zastrelili počas zoskoku padákom po katapultáži príslušníci povstaleckej skupiny nazývanej Turkménska brigáda v Sýrii, ktorá s podporou Turecka bojuje proti režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

 

"Naše jednotky, ktoré dostali informácie, že obaja piloti sú nažive, pracujú na zabezpečení ich prepustenia z rúk sýrskych povstalcov," povedal pre agentúru Reuters nemenovaný predstaviteľ tureckej vlády.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona