Turecké ministerstvo vnútra po pokuse o prevrat prepustilo takmer 9000 zamestnancov

NETKY.SK • 18 Júl 2016, 17:21 • 2 min
Turecké ministerstvo vnútra po pokuse o prevrat prepustilo takmer 9000 zamestnancov

ANKARA - Turecké ministerstvo vnútra po piatkovom pokuse o vojenský prevrat prepustilo takmer 9000 zamestnancov. Oznámila to agentúra DPA s odvolaním sa na správy tureckých štátnych médií.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Ministerstvo celkovo ukončilo pracovný pomer s 8777 zamestnancami, medzi ktorými je i 30 guvernérov. Mimo služby boli postavené tisíce príslušníkov klasickej a vojenskej polície a pobrežnej stráže.


Turecké úrady okrem toho zadržali a predviedli na výsluch 103 generálov a admirálov. V 41 prípadoch bola nariadená väzba pred začiatkom súdneho procesu. Medzi zadržanými je aj bývalý veliteľ vojenského letectva Akin Öztürk, ktorého turecké úrady označili za vodcu junty stojacej za pokusom o prevrat.


Štát dnes nariadil všetkým zamestnancom verejnej správy, aby okamžite ukončili svoje dovolenky a vrátili sa do práce. Opatrenie sa týka viac ako troch miliónov zamestnancov, uviedla agentúra DPA.


Neúspešný pokus o prevrat v noci z 15. na 16. júla si vyžiadal viac ako 200 mŕtvych a 1400 zranených. Turecká vláda označuje za jedného z hlavných organizátorov prevratu moslimského duchovno Fehtullaha Gülena, ktorý žije v exile v USA. Gülen však akúkoľvek spojitosť s piatkovým pučom odmieta.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona