Turecké mesto pri hraniciach so Sýriou má prvýkrát viac utečencov než obyvateľov

NETKY.SK • 17 August 2015, 17:34 • 2 min
Turecké mesto pri hraniciach so Sýriou má prvýkrát viac utečencov než obyvateľov

ANKARA - V tureckom meste Kilis, ktoré leží neďaleko hraníc so Sýriou, zmietanou už vyše štyri roky občianskou vojnou, sa momentálne nachádza viac utečencov než obyvateľov.

slovakia

left justify in out

Noviny Hürriyet, odvolávajúce sa na vládne zdroje, dnes uviedli, že v pohraničnom mestečku teraz žije 110.000 Sýrčanov a 108.000 Turkov. Nemenovaný vládny predstaviteľ preto Kilis označil ako "sýrske mesto".

 

Turecko má so Sýriou hranicu dlhú 900 kilometrov. K takmer dvom miliónom sýrskych utečencov navyše pribudlo 225.000 ľudí, ktorí ušli pred postupom extrémistov z tzv. Islamského štátu v Iraku.

 

Podľa denníka v desiatich ďalších mestách Turecka žije takmer toľko Sýrčanov ako Turkov.

 

Mesto Kilis pritom trpí nestabilnou situáciou v regióne. Koncom júla spustilo turecké letectvo v jeho tesnej blízkosti útoky na pozície IS v Sýrii. Islamisti predtým ostreľovali z územia Sýrie turecké armádne stanovište v Kilise, pričom zabili jedného vojaka.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies