Turecké lietadlá zasiahli v Sýrii 15 cieľov Islamského štátu

NETKY.SK • 14 November 2016, 10:07 • 2 min
Turecké lietadlá zasiahli v Sýrii 15 cieľov Islamského štátu

TURECKO - Turecké lietadlá zasiahli v noci nadnes na severe Sýrie 15 objektov patriacich extrémistickej organizácii Islamský štát (IS). Cieľom operácie tureckých vzdušných síl je vytlačiť islamistov z oblasti turecko-sýrskych hraníc, uviedla agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Pri útoku bolo zničených desať obranných pozícií Islamského štátu, niekoľko veliteľských stanovíšť a muničný sklad. Najnovšie boje v tejto oblasti si vyžiadali životy deviatich sýrskych povstalcov. Ďalších 52 ľudí utrpelo zranenia, uvádza sa vo vyhlásení tureckej armády.

 

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan pred časom uviedol, že cieľom operácie s krycím názvom Štít Eufratu je ovládnutie mesta al-Báb, ktoré leží približne 30 kilometrov južne od turecko-sýrskych hraníc. Potom by malo nasledovať mesto Manbídž, z ktorého nedávno vytlačili Islamský štát kurdské jednotky, a napokon Rakka - neoficiálne hlavné mesto IS.

 

Turecké vládne sily však v tejto oblasti nebojujú len proti militantom z IS, ale aj proti kurdským Oddielom ľudovej sebaobrany (YPG) podporovaným Spojenými štátmi. Ankara totiž pokladá YPG za odnož zakázanej Strany kurdských pracujúcich (PKK), ktorá už tri desaťročia bojuje na juhovýchode Turecka proti tureckým vládnym silám. Spojené štáty, Európska únia a Turecko považujú PKK za teroristickú organizáciu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies