Turecké letectvo v odvete za Hakkari zaútočilo na základne PKK na severe Iraku

NETKY.SK • 8 September 2015, 09:23 • 2 min
Turecké letectvo v odvete za Hakkari zaútočilo na základne PKK na severe Iraku

ANKARA - Turecké stíhačky podnikli v noci nadnes rozsiahlu bojovú operáciu, ktorej terčom boli pozície a základne Strany kurdských pracujúcich (PKK) na severe Iraku. Informovala o tom televízna spoločnosť CNN Türk.

slovakia

left justify in out

Agentúra Anadolu uviedla, že nálety súvisia s nedeľňajším "teroristickým útokom" a následnými ozbrojenými zrážkami v provincii Hakkari, pri ktorých prišlo o život najmenej 31 vojakov tureckej armády.

 

Do náletov sa zapojilo niekoľko desiatok lietadiel, informoval Reuters. Podľa Anadolu turecké velenie nasadilo do operácie 35 stíhačiek typu F-16 a 18 strojov F-4.

 

Intenzívne letecké bombardovanie pozícií PKK trvalo od pondelka 23.00 h do dnešnej približne 05.00 h. Podľa Reuters, odvolávajúceho sa na nemenovaný bezpečnostný zdroj, prišli pri náletoch o život desiatky ozbrojencov PKK. Anadolu uviedla, že podľa predbežných informácií bolo zlikvidovaných 35-40 "teroristov". Jedným z terčov útoku bol aj výcvikový tábor PKK.

 

Po nedeľňajšom útoku v oblasti Daglica v provincii Hakkari, ktorý je najzávažnejším od vypovedania prímeria medzi PKK a tureckým vedením v júli tohto roku, turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyzval na rozhodnú odvetu.

 

"Zaplatia za to," uviedol v rozhovore pre tureckú televíziu Haber. Informoval, že doteraz bolo zabitých vyše 2000 kurdských "teroristov" a "operácie budú pokračovať bez ohľadu na to, čo na to ľudia hovoria. Vytrváme v tomto boji až do konca". Erdogan súčasne vyhlásil, že PKK zneužila mierový proces v Turecku, aby nahromadila zbrane na juhu a najmä juhovýchode krajiny.

 

Premiér Ahmet Davutoglu v súvislosti s útokom v Hakkari vyzval turecký národ na jednotu a uviedol, že cieľom podobných teroristických operácií je rozkol medzi národom a štátom. Nedeľňajší útok označil za závažnú výzvu pre Turecko. Súčasne vylúčil odklad predčasných volieb, ktoré sa v krajine uskutočnia 1. novembra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies