Turecké jednotky odišli s dlhým nosom! Kurdi ich vyhnali z enklávy Afrín, ktorú sa pokúsili obsadiť

NETKY.SK • 22 Január 2018, 12:09 • 2 min
Turecké jednotky odišli s dlhým nosom! Kurdi ich vyhnali  z enklávy Afrín, ktorú sa pokúsili obsadiť

BEJRÚT - Kurdské milície v Sýrii oznámili, že vyhnali tureckých vojakov a ich spojencov z dedín, ktoré tí obsadili počas ofenzívy proti kurdskej enkláve Afrín na severe krajiny.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom v pondelok agentúra AP. Podľa Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) spustili Američanmi podporované kurdské milície zúrivú protiofenzívu, vyhnali tureckých vojakov a ich spojeneckých sýrskych bojovníkov z dvoch dedín, ktoré tí nakrátko obsadili.

 

SOHR uviedlo, že Tureckom podporované jednotky otvorili v tretí deň ofenzívy nové dva fronty a pokúšajú sa opäť vstúpiť do Afrínu. Kurdské milície, známe ako Oddiely ľudovej sebaobrany (YPG), oznámili, že s tureckými jednotkami zvádzajú boje severozápadne od Afrínu. Ankara označuje YPG za teroristickú organizáciu napojenú na v Turecku zakázanú Stranu kurdských pracujúcich (PKK).

 

Šéf SOHR Rámí Abdal Rahmán uviedol, že v dôsledku tureckých útokov a ostreľovania regiónu prišlo za ostatných 24 hodín o život 21 ľudí vrátane šiestich detí. Turecko podľa agentúry DPA vyhlásilo, že si nevyberá za cieľ civilistov.

 

Turecká ofenzíva proti Afrínu, ktorá sa začala v sobotu, má za cieľ vyhnať z tejto oblasti Kurdov. Ofenzíva zvýšila napätie v už beztak komplikovanom sýrskom konflikte a vyvolala obavy z ďalšieho zhoršovania vzťahov medzi spojencami z NATO - Tureckom a USA.

 

NATO v pondelok uviedlo, že v súvislosti s pokračujúcou ofenzívou je s Tureckom v kontakte. Severoatlantická aliancia sa vyjadrila, že Turecko trpelo terorizmom a má právo na sebaobranu, ale vyzvala ho, aby tak robilo "primeraným a zdržanlivým spôsobom"Situáciu v Sýrii prediskutuje v pondelok Bezpečnostná rada OSN, pripomína agentúra AP.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona