Turecké hrozby Cypru sú hrozbami pre celú EÚ

NETKY.SK • 28 September 2011, 21:50 • 2 min
Turecké hrozby Cypru sú hrozbami pre celú EÚ

Turecké hrozby Cypru sú hrozbami pre celú EÚ

slovakia

left justify in out

img

Na rastúce napätie medzi Tureckom a Cyprom upozornili v dnešnom vystúpení pred poslancami Európskeho parlamentu v Štrasburgu vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Catherine Ashtonová a komisár pre rozšírenie a susedskú politiku Štefan Füle. 
Zhodli sa v názore, že turecké hrozby voči Cyprus sú zároveň aj hrozby voči Európskej únii.
Ashtonová a Füle poukázali na spory Turecka s Cyprom kvôli ťažbe ropy a plynu v predpokladaných morských náleziskách. Obaja predstavitelia EÚ uviedli, že hrozby Turecka voči Cyperskej republike, ktorá je členom EÚ, sú zároveň i hrozbami na adresu únie ako takej. 
Viacerí poslanci EP počas rozpravy poukázali na rastúci význam Turecka, ktoré sa stáva silným hráčom vo svojom regióne, a uviedli potrebu dobrých susedských vzťahov s touto krajinou. 
Na druhej strane však europoslanci podotkli, že Turecko, ktoré je kandidátom na vstup do EÚ, musí absolútne rešpektovať Cyprus a akceptovať ho ako členský štát únie.
Niektorí europoslanci uviedli, že Cyperská republika má právo na ťažbu prírodných surovín vo vlastnej hospodárskej zóne, no boli aj názory, že o ostrovné prírodné suroviny, teda plyn a ropu, by sa mali podeliť obe komunity žijúce na politicky rozdelenom ostrove – grécka i turecká. 
Poslanci EP sa však zhodli v názore, že súčasný nárast napätia medzi Tureckom a Cyprom prichádza v ten najnevhodnejší čas pre rokovania o znovuzjednotení ostrova, ktoré pod taktovkou OSN prebiehajú medzi predstaviteľmi Cyperskej republiky a Severocyperskej tureckej republiky, ktorej štátnosť okrem Ankary neuznáva nikto na svete.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies