Turecká vládnuca strana neuzavrie koalíciu ani s nacionalistami

NETKY.SK • 17 August 2015, 18:59 • 2 min
Turecká vládnuca strana neuzavrie koalíciu ani s nacionalistami

ANKARA - Turecká vládnuca Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP) sa nedokázala dohodnúť na vytvorení koalície ani s ultrapravicovou nacionalistickou Stranou národného hnutia (MHP). O neúspechu rokovaní medzi oboma stranami informoval dnes turecký premiér a predseda AKP Ahmet Davutoglu.

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry AP po tomto oznámení nie je veľa možností na odvrátenie scenára predčasných parlamentných volieb, ktoré by sa v Turecku mohli uskutočniť už na jeseň. Riadne voľby sa pritom konali len v júni, ale doposiaľ sa nepodarilo zostaviť novú vládu.

 

Negatívnym výsledkom sa už minulý týždeň skončili rokovania medzi AKP a jediným ďalším reálnym koaličným partnerom, sekulárnou Republikánskou ľudovou stranou (CHP).

 

Dezignovaný premiér Davutoglu po krachu rokovaní s MHP plánuje prediskutovať ďalší postup s predstaviteľmi AKP. V prípade potreby je ochotný vrátiť prezidentovi mandát na zostavenie vlády.

 

Konzervatívna AKP, vychádzajúca z islamských koreňov, vyhrala 7. júna parlamentné voľby. Strana, založená súčasným prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom, však nezískala parlamentnú väčšinu, na sformovanie vlády preto potrebovala koaličného partnera.

 

Viacerí pozorovatelia sa domnievajú, že AKP by - napriek deklarovanému úsiliu o spoluprácu s niektorou s parlamentných strán - v skutočnosti najlepšie vyhovoval scenár predčasných volieb. V tých by potenciálne mohla získať stratenú parlamentnú väčšinu, o ktorú prišla v júnových voľbách.

Za súčasnej napätej situácie medzi tureckou vládou a Kurdmi nie je pravdepodobná ani koalícia medzi AKP a prokurdskou Ľudovodemokratickou stranou (HDP), ani spoločná vláda opozície s účasťou HDP.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona