Turecká vládna strana chce premiéra za prezidenta

NETKY.SK • 17 Apríl 2014, 16:31 • 2 min
Turecká vládna strana chce premiéra za prezidenta

ANKARA - Väčšina poslancov tureckej vládnej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP) premiéra Recepa Erdogana sa v tajnom hlasovaní vyslovila za jeho kandidatúru v augustových prezidentských voľbách, ktoré budú vôbec po prvý raz priame.

slovakia

left justify in out

Podľa informácií zvnútra strany je dlhoročný líder moslimskej krajiny najvážnejším uchádzačom o nomináciu strany do boja o najvyšší post. Existujú však aj názory, podľa ktorých by Erdogan mal zostať premiérom a uchádzať sa v poradí o štvrté zvolenie do čela vlády. V prípade, že by sa Erdogan stal hlavou štátu, premiérom by sa stal úradujúci prezident a premiérov úzky spojenec Abdullah Gül. Ten v tajnom hlasovaní AKP skončil na druhom mieste.

 

Samotné vnútorné hlasovanie AKP malo byť neformálnym testom podpory predsedu, ktorý v uplynulom roku čelil viacerým problémom ako boli protivládne nepokoje v Istanbule či korupčná kauza viacerých členov jeho administratívy. Erdogan údajne svoje rozhodnutie oznámi koncom mája.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies