Turecká vláda zatvorí 626 vzdelávacích inštitúcií vrátane 524 súkromných škôl

NETKY.SK • 21 Júl 2016, 06:41 • 2 min
Turecká vláda zatvorí 626 vzdelávacích inštitúcií vrátane 524 súkromných škôl

ANKARA - Turecko sa chystá zatvoriť dovedna 626 vzdelávacích inštitúcií vrátane 524 súkromných škôl. S odvolaním sa na správy verejnoprávneho Tureckého rozhlasu a televízie (TRT) a štátnej agentúry Anadolu o tom dnes informovali svetové agentúry.

slovakia

left justify in out

O zatvorení týchto inštitúcií dnes rozhodlo turecké ministerstvo školstva. Školy sú podľa informácií agentúry vyšetrované v súvislosti so "zločinmi proti ústavnému poriadku a jeho uplatňovaniu". Nie je však zatiaľ zrejmé, či ich turecká vláda obviňuje aj z prepojenia s exilovým duchovným vodcom Fethullahom Gülenom, ktorý podľa jej mienky stojí za organizovaním puču.

 

Agentúra AP s odvolaním sa na turecké médiá dnes taktiež informovala, že turecká vláda v rámci opatrení po neúspešnom pokuse o prevrat vykonáva rozsiahle čistky v školstve, pričom sa rozhodla odobrať licenciu približne 21.000 učiteľom súkromných škôl.

 

Turecko zároveň tento týždeň oznámilo, že dalo výpoveď 15.200 učiteľom pracujúcich v štátnych školách a k rezignácii prinútilo aj 1577 univerzitných dekanov. Ankara tiež pozastavila všetky zahraničné pobyty štátom platených akademikov.

 

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa ešte v nedeľu zaprisahal, že všetky štátne inštitúcie vyčistí od Güllenových podporovateľov. Samotný duchovný, ktorý žije v USA, obvinenia z pokusu o puč odmieta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies