Turecká vláda z atentátu na ruského veľvyslanca obviňuje Gülenovo hnutie

NETKY.SK • 21 December 2016, 08:20 • 2 min
Turecká vláda z atentátu na ruského veľvyslanca obviňuje Gülenovo hnutie

ISTANBUL - Zodpovednosť za atentát na ruského veľvyslanca v Turecku Andreja Karlova pripisuje turecká vláda hnutiu exilového duchovného Fethullaha Gülena žijúceho od roku 1999 v Spojených štátoch. Vyplýva to z dnešného telefonického rozhovoru tureckého ministra zahraničných vecí Mevlüta Čavušogla so svojim americkým rezortným kolegom Johnom Kerrym.

slovakia

left justify in out

Podľa tlačovej agentúry Anadolu, ktorá sa odvoláva na diplomatické zdroje, Čavušoglu v priebehu telefonátu povedal Kerrymu, že atentát na veľvyslanca zosnovala tzv. Fethullahova teroristická organizácia (FETÖ). Údajne tiež dodal, že Rusko rovnako ako Turecko vie, že za útokom stojí práve Gülen, ktorého Ankara obviňuje taktiež zo zorganizovania potlačeného júlového pokusu o štátny prevrat.

 

Kerry tureckému kolegovi kondoloval a vyjadril ľútosť nad celým incidentom. Obaja ministri údajne hovorili aj o trojstranných rokovaniach o Sýrii, ktoré sa dnes uskutočnili v Moskve a na ktorých boli okrem Čavušogla prítomní aj šéfovia iránskeho a ruského rezortu diplomacie.

 

 

 

Ruského veľvyslanca v Turecku Andreja Karlova postrelil v pondelok na výstave fotografií v Ankare 22-ročný príslušník ankarskej poriadkovej polície Mevlüt Mert Altintaš. Diplomat následne zraneniam podľahol. Páchateľ počas streľby kričal islamistické heslá a hovoril o pomste za krviprelievanie v sýrskom meste Aleppo. Polícia ho následne usmrtila, predtým však stihol postreliť ešte tri osoby.

 

Karlov (62) sa venoval diplomatickej kariére asi 40 rokov, veľvyslancom v Turecku bol od roku 2013.

 

Turecká polícia dnes v súvislosti s atentátom zadržala šiestich ľudí a vyšetrovanie rozšírila aj na útočníkových príbuzných, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroje z prostredia tureckých bezpečnostných síl.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies