Turecká vláda vydala zatykače na desiatky novinárov

NETKY.SK • 25 Júl 2016, 19:00 • 2 min
Turecká vláda vydala zatykače na desiatky novinárov

ANKARA - Turecké úrady vydali zatykače na 42 novinárov v rámci čistiek po nedávnom neúspešnom pokuse o vojenský prevrat v krajine. Informovala o tom dnes stanica BBC s odvolaním sa na miestne médiá.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Niekoľko dní po prekazenom puči bolo nariadené zastavenie činnosti niekoľkých novín a časopisov, tentoraz však ide o prvý prípad, keď sú identifikovaní individuálni novinári. Úrady už zatkli tisíce vojakov, sudcov a štátnych zamestnancov.


Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyhlásil, že zbaví štátne orgány "vírusu", ktorý podľa jeho slov spôsobil túto revoltu. Ankara obviňuje zo zorganizovania pokusu o prevrat moslimského duchovného Fethullaha Gülena, žijúceho v exile v USA. Gülen však ostro odmieta akúkoľvek angažovanosť v týchto udalostiach.


Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker varoval, že ak turecká vláda pristúpi k navrhovanému obnoveniu trestu smrti, okamžite budú prerušené rozhovory o eventuálnom členstve Turecka v Európskej únii. Ľudskoprávna organizácia Amnesty International tvrdí, že disponuje dôveryhodnými dôkazmi o mučení osôb zadržaných po pokuse o prevrat.


Turecko vyhlásilo minulý týždeň trojmesačný výnimočný stav, ktorý Erdoganovi a vláde umožňuje vytvoriť nové zákony bez účasti parlamentu, ako aj obmedziť či pozastaviť platnosť práv a slobôd obyvateľstva krajiny.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona