Turecká vláda ohlásila dátum prezidentských volieb na 10. augusta

NETKY.SK • 7 Marec 2014, 17:35 • 2 min
Turecká vláda ohlásila dátum prezidentských volieb na 10. augusta

ANKARA - Turecká vláda dnes oznámila dátum prezidentských volieb, ktoré sa uskutočnia 10. augusta po tom, ako sa skončí sedemročný mandát súčasnej hlavy štátu Abdullaha Güla.

slovakia

left justify in out

Ak v prvom kole neuspeje žiadny z kandidátov, druhé kolo volieb sa bude konať 24. augusta, informovala agentúra Reuters.
      

Pôjde o prvú priamu voľbu na rozdiel od predchádzajúcich, kedy prezidenta volil parlament. Zmenu umožnila novelizácia ústavy. Gül, ktorý sa o najvyššiu štátnu funkciu môže uchádzať opäť, zatiaľ svoju kandidatúru nepotvrdil. Funkčné obdobie prezidenta bolo pritom skrátené na päť rokov.
      

Záujem o prezidentské kreslo naznačil aj premiér Recep Tayyip Erdogan. Ten však do volieb pôjde iba v prípade, ak ústava prejde ďalšími zmenami smerom k posilneniu výkonných právomocí prezidenta, ktorý má v Turecku prevažne reprezentatívnu úlohu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies